Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 12.07.2017 - 11:35  //  aktualizácia: 24.07.2020 - 13:13  //  zobrazené: 2811

Na bicykli od polárneho kruhu do Šale - časť 3

Z rovinatého mnohonárodného Lotyšska sa dostali do najväčšej z troch pobaltských krajín: Litvy. Stačili im k tomu len bicykle, batožiny, stan a večný úsmev aj napriek strastiam na cestách. Tých radostí a neopakovateľných zážitkov je ale omnoho viac.

V sobotu 08. júla prekročili hranice Litvy a pedále na bicykli im „lietali“ až do hlavného mesta Vilniusu. Ubytovali sa priamo v centre starého mesta, bicykle si odložili a zamkli vo dvore. Ráno ich ale čakalo nemilé prekvapenie – bicykle nenašli. „V tom momente sme rozmýšľali, čo urobiť a nahnevali sme sa ako už dlho nie“. Akonáhle ich počula pani z recepcie, vybehla a situáciu vysvetlila. Bicykle im odložili kvôli silnému dažďu večer. „Celý personál k nám bol veľmi milý“, povedali nám naši cyklisti Grétka a Michal. A v hlavnom meste sa nakoniec aj zdržali, uchvátení jeho krásou. „Právom je nazývané mesto baroka, v žiadnom inom meste východnej Európy nie je na nijakom námestí toľko krásnych chrámov ako tu“. Neďaleko Vilniusu navštívili aj ostrovný hrad Trakai z 13. storočia. Hrad aj jeho okolie bolo priam dych-berúce. Veľkým zážitkom bolo aj vystúpenie folklórneho súboru z Ukrajiny a Grétka nám na svojho manžela Michala prezradila, že nakoľko študoval na Ukrajine, veľmi rýchlo sa k ich spevu pridal: „ale len tak ticho, aby nezutekali diváci“.

Po svojej cyklo-ceste Litvou zažili niekoľko príjemných stretnutí, pobavili ich cestovateľky z Holandska na vyzdobenom aute, ktoré určite stojí za pohľad. Očarili ich nielen pamiatky, ale aj úžasní ľudia a vynikajúca kuchyňa. Po dlhom a náročnom dni chceli ochutnať pivo, milá pani predavačka ho ale Michalovi zobrala. „Je už po 22:00 a alkohol sa nesmie predávať“, vysvetlila im. Darmo bolo len 22.03, pokladníčka sa nedala obmäkčiť - takéto zákony platia v pobaltských krajinách. Danú noc stanovali v kempingu a ráno zistili, že im celý čas robilo spoločnosť ďalších asi 70 rodín – ale včiel a „v jednom úli dokonca bývala rodinka sršňových“ dodala Grétka. Ráno im ich domáci pán aj predstavil, ale nebolo im všetko jedno. „Aspoň nás to nakoplo na zrýchlený presun“, zasmiali sa.

A presunuli sa až do Poľska, ktoré brázdia od začiatku tohto týždňa. Za sebou majú už viac ako 2000 kilometrov, stále ich sprevádza dážď. V utorok 11. júla si užívali krásne slnečné počasie, znenazdajky ich ale opäť zastihla búrka. Navyše, cesty aj vodiči sú pre našich cyklistov čoraz väčší problém. Cesty v Poľsku sú často úzke, bez krajníc a obiehajú ich tisíce kamiónov. Napriek tomu nás všetkých s úsmevom a plní zážitkov pozdravujú. A my im prajeme veľa síl na ich posledných kilometroch

A ak chcete vedieť, prečo Michal nazval Grétku „night rider“ a aké situácie (aj bolestivé) sa im na ceste prihodili, ako zvládali pobyt v temných lesoch – sledujte príbeh cyklistov zo Šale naďalej.

(alx)

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-cast-1

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-cast-2

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-finalna-cast

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/