Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 04.07.2017 - 15:30  //  aktualizácia: 24.07.2020 - 13:11  //  zobrazené: 4258

Na bicykli od polárneho kruhu do Šale - časť 1

Grétka Zozuľáková zo sociálneho referátu MsÚ so svojím manželom Michalom spoločne holdujú jednej vášni – bicyklovaniu. Nie je to ale len presun do práce na bicykli, ich záľuba ich privádza k mnohým nezabudnuteľným zážitkom. Tie načerpali už minulý rok, keď sa prvýkrát vydali na cestu zo Slovenska až po Čierne more. Okrem Nemecka precestovali 9 krajín (Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Chorvátsko, Rumunsko, Ukrajinu, Bulharsko, Moldavsko, Rumunsko) a na bicykli počas 15tich dní najazdili 1700 kilometrov. Ich cieľ na tento rok bol ale omnoho trúfalejší.

Zima, dážď, kopce, oblasti s veľkým výskytom medveďov, vlkov, polárne dni, stanovanie...V piatok 23. júna 2017 sa Grétka a Michal so svojimi bicyklami, batohmi a stanom nechali vysadiť pri severnom polárnom kruhu a vydali sa naprieč krásnou a na mnohých miestach nedotknutou prírodou Fínska. Ich prvý cieľ – návšteva nášho partnerského mesta Kuhmo – zdolali v pondelok 26. júna. Ako sa Grétka vyjadrila, „Cesta do Kuhma bola náročná, stále pršalo, vietor a zima, do toho samé kopce – ale o tom bolo celé Fínsko“. Do Kuhma dorazili o jednej v noci, ale ako vidíte aj na fotografii pri tabuli, vo Fínsku majú práve „biele noci“. Ďalej na juh sa im pomaličky okolo 11tej začalo stmievať. Ich návšteva v Kuhme ale nezostala len tak, stretli sa s vedúcou školstva pani Eile Vilen, ktorá im ukázala krásy nášho partnerského mesta. Absolvovali dva nádherné koncerty, stretli sa aj s riaditeľom kultúrneho centra pánom Matti-Jussi Pollari a pohostení boli sobím mäsom. „Fínsko je nádherná krajina, v Laponsku takmer nedotknutá príroda, asi najviac nás očaril ten pokoj – ten je tu cítiť aj v správaní ľudí. Sú tu veľmi ohľaduplní šoféri, ľudia ochotní pomôcť“ vyjadrili sa manželia.

A ako sú na tom Grétka a Michal teraz? Po úžasných 1100 kilometroch dorazili do Estónska, hlavného mesta Tallinu. V Talline sa stali atrakciou pre turistov z Číny, ktorí si urobili desiatky fotografií. „Takto neblikajú ani foťáky pri udeľovaní Oscara, nevedeli sme sa ich zbaviť“, pobavili nás. A vy sledujte našu stránku a méty zanietených cyklistov aj naďalej. Grétka a Michal, pozdravujeme Vás!

(alx)

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-cast-2

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-cast-3

https://sala.sk/clanok/na-bicykli-od-polarneho-kruhu-do-sale-finalna-cast

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Na úrovni severného polárneho kruhu :)
  • Cesta Fínskom
  • V našom družobnom meste Kuhmo, 01:00 hod v noci
  • koncerty v Kuhme
  • S vedúcou školstva v Kuhme, pani Eilou Vilen
  • Očarujúca príroda...
  • V Talline (Estónsko) sa stali hlavnou atrakciou pre Číňanov :)