Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 26.04.2018 - 05:46  //  aktualizácia: 26.04.2018 - 07:25  //  zobrazené: 1699

Šalianski strelci s medailovými ziskami

Šalianski strelci s medailovými ziskami
Športový strelecko atletický klub Elán Svätý Peter v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR usporiadali strelecké majstrovstvá Slovenska mládeže a zároveň aj žiakov základných škôl.
Na základe nominačných kritérií SSZ a samozrejme výkonov a výsledkov z predošlých pretekov a nedávnych majstrovstiev Nitrianskeho kraja si vybojovali  právo účasti reprezentanti:  ŠSK Bánov, Anschütz Kolta, ŠSAK Elán Svätý Peter ako aj  „osmička“ strelcov zo Šalianskeho streleckého klubu. Nechýbali medzi nimi dorastenci: Rastislav Putnoky (r. 2002), Peter Porubský (r. 2003) a mládežníci: Patrik Pistovič, Erika Babíková, Samuel Kováč a Lea Tomášková (všetci r. 2004), ako aj najmladší strelci Martin Mezei (r. 2005) a Jakub Kováč (r. 2008), ktorý napriek tomu, že  patril do najmladšej generácie, zaradil sa  k najpríjemnejším prekvapeniam  šampionátu.  

Nitriansky kraj opäť úspešnejší
Nie je žiadnym prekvapením, že mládežnícki streleckí reprezentanti Nitrianskeho regiónu patria medzi ozdoby streleckého šampionátu, čo sa potvrdilo nielen pred rokom, keď sa konali majstrovstvá Slovenska mládeže v v 20. tisícovom horehronskom okresnom meste Brezno (poznámka: strelci Nitrianskeho kraja si vybojovali 13 medailových umiestnení), ale aj v polovičke apríla 2018 v  Svätom Petri. Agilná skoro trojtisícová obec v okrese Komárno sa stala na tri dni centrom mladých adeptov streleckého športu až z 34 streleckých klubov z celého Slovenska (poznámka: medzi štartujúcimi nechýbali strelci zo Spišskej Novej Vsi, Košíc, Sniny, či Prešova, ale aj z Popradu, Dolného Smokovca, Kriváňa, ako aj kompletná strelecká elita zo Západoslovenského regiónu), čo bolo dva strelecké kluby viac ako pred rokom. Reprezentanti Nitrianskeho kraja sa na majstrovstvách Slovenska predstavili v dobrom svetle,keď vybojovali 15 cenných medailových umiestnení, čo je o dve viac ako získali pred rokom. Pochlapili sa aj domáci reprezentanti zo Svätého Petra, ktorí v miestnej telocvični Základnej školy, kde sa slovennský šampionát uskutočnil trénujú, ako aj strelci z ŠSK Bánov, ktorí získali spolu sedem medailí, čoho bola jedna zlatá (Kristína Himpánová), jedna strieborná (Kristína Himpánová) a päť bronzových umiestnení, o ktoré sa pričinili strelci Marek Mazan a Dominik Major, pričom im k dvom v súťaži družstiev „pomohla“ aj Kristína Himpanová z Bánova. Ku krajskej úspešnej bilancii pomohol ziskom jedného bronzu aj dorastenec Marián Okoličányi zo streleckého klubu Anschütz Kolta.         

Šalianski strelci so siedmymi medailami
Napriek tomu, že v šalianskom kolektíve oproti Breznu chýbali (poznámka: z vekového posunu medzi juniorov) úspešní reprezentanti Nina Machová a Róbert Tóth, dorastajúca a talentovaná generácia dokázala čiastočne nahradiť týchto kvalitných pretekárov a získala sedem medailových umiestnení. Zásluhou vynikajúcej formy mladej a talentovanej Eriky Babíkovej (r. 2004), ktorá vybojovala dve prvenstvá. Ďalšie tri striebra pridala v kategórii družstiev a v discipline VzPu Slávia 30, v kategórii dorastencov. Stala sa najlepšou strelkyňou  tohto ročných MSR (poznámka: pred rokom v Brezne ňou bola rovnako stará jej oddielová kolegyňa Lea Tomášková) zároveň druhou najúspešnejšou za už spomenutým troj násobným víťazom Jaroslavom Helešicom z ŠSK Holíč, ktorý je  však ročník 2002 a medzi mládežníkmi tak už z vekových dôvodov končí, zatiaľ čo talentované šalianska strelkyne Babíková s Tomáškovou ešte v mladežníckej spoločnosti nejaký čas pobudnú. Patričný podiel na striebornom medailovom zisku v súťažiach družstiev majú aj ďalší šalianski strelci: Miroslav Porubský, Lea Tomášková a Rastislav Putnoky, ktorí boli členmi týchto družstiev, na viac po jednom striebre v individuálnych disciplínach vybojovala aj Lea Tomášková (disciplína VzPu 3x20) a Rastislav Putnoky, ktorý skončil v disciplíne Vz Pu 40 – ľah dorci za víťazným Helešicom, ale v základnej časti obaja vyrovnali s nástrelom 400 bodov slovenský rekord. Veľmi príjemným prekvapením bol výkon najmladšieho účastníka majstrovstiev Slovenska šalianskeho Jakuba Kováča (poznámka: u dievčat to bola pretekárka Petra Malatincová zo Zvolenskej Slatiiny – obaja r. 2008), ktorý dokonca v konkurencii 22 strelcov siahal po bronze, keď skončil v disciplíne Vz Pu 40 – ľah chlapci na 4. mieste so stratou 0,4 bodu na bronzového  Martina Meziana (r. 2004, ŠSK Vištuk)! Svoje osobné maximum dosiahli vo Svätom Petri aj ďalší šalianski strelci Patrik Pistovič s mladým Martinom Mezeiom a Samuelom Kováčom, čo sa nakoniec odzrkadlilo na konečnom výsledku šalianskeho streleckého klubu. 

Šaľania získali opäť prezidentov pohár 
Už viac rokov zvádzajú v mládežníckej kategórii tuhý boj o prvenstvo v súťaži o Pohár prezidenta Slovenského streleckého zväzu (poznámka: získava ho strelecký klub s najväčším bodovým ziskom) členovia ŠSK Šaľa s reprezentantom Šariša strelcami ŠKP Prešov – Stakčov a v posledných rokoch s úspešným koncom pre nášho regionálneho reprezentanta. V tomto ročníku obhájila Šaľa prvenstvo so ziskom 73 bodov (Babíková 31 bodov, Tomášková 15, Putnoky 11,…) o 12 bodov pred prešovskými strelcami. Na tretie miesto sa prepracovali strelci ŠSK Kriváň, hlavne za dobré výsledky ich pištoliarov (poznámka: reprezentanti Nitrianskeho regiónu v pištolových disciplínách neštartovali),  ktorí získali  47 bodov a o tri body predstihli ŠSK Holíč. Šieste miesto v hodnotení streleckých klubov patrí  domácemu ŠSAK Elán Svätý Peter, ktorí nazbierali 37 bodov (Major s Mazanom po 15 bodov) a ešte aj ďalší dvaja zástupcovia Nitrianskeho kraja sa vtesnali do najlepšej desiatky streleckých klubov Slovenska, v konkurencii 26 streleckých klubov, keď ŠSK Bánov skončil deviaty so ziskom 27 bodov a o jedno miesto za ním skončil Anschütz Kolta.

Medzi žiakmi dominovala ZŠ a MŠ Hôrky
Súčasťou majstrovstiev Slovenska bolo taktiež streĺba z VzPu Slávia 30 u žiakov a dorastencov. Zo šalianskych škôl štartovali iba dvaja zástupcovia: Erika Babíková (ZŠ J. C. Hronského Šaľa) v kategórii dorasteniek a mladý Jakub Kováč (ZŠ J. Bernoláka Šaľa) v kategórii žiakov. Šalianska reprezentantka E. Babíková skončila medzi dvadsiatkou dorasteniek s nástrelom 291 bodov na druhom mieste, keď si víťazstvo vybojovala Lucia Krišťanová (ZŠ a MŠ Hôrky). Šťastena opäť opustila mladého  Jakuba Kováča, ktorý mal z 18 štartujúcich nástrel 286 bodov, rovnako ako o tri roky starší Jakub Jahvodka (ZŠ a MŠ Hôrky), ale o bronze rozhodla lepšia posledná položka jeho súpera. Prvenstvo si vybojoval z toho istého oddielu Samuel Súkenník s 290 bodmi. Medzi základnými školami sa darilo zástupcovi Nitrianskeho regiónu so ZŠ a MŠ Svätý Peter, keď dorasteneckú kategóriu vyhral s nástrelom 293 bodov Dominik Major, pred svojim spolužiakom Samuelom Čalavom. Obaja úspešní reprezentanti spolu s Tamarou Tóthovou vyhrali aj súťaž družstiev v dorasteneckej kategórii s nástrelom 872 bodov.
V súťaži základných škôl o Pohár prezidenta SSZ si vybojovala prvenstvo ZŠ a MŠ Hôrky so ziskom 122 bodov (poznámka: bodovalo 10 strelcov), pred ZŠ a MŠ Svätý Peter 75 bodov a ZŠ a MŠ Zvolenská Slatina (56 bodov. Šalianska ZŠ J. C. Hronského skončila so 14 bodmi, ktoré vystrieľala Erika Babíková na ôsmom mieste a ďalšia šalianska ZŠ J. Beronoláka s 13 bodmi (Jakub Kováč) na 10. mieste (poznámka: ak by boli obaja šalianski strelci štartovali spolu, boli by sa s 27 bodmi umiestnili na 5. mieste!) v konkurencii 35 základných škôl Slovenska.    .            
“ Myslím si, že môžeme môžeme byť oprávnene hrdí na výsledky reprezentantov Nitrianskeho regiónu na slovenskom šampionáte, bilancuje vystúpenie a účinkovanie našich reprezentantov Ľudovít Kováč viceprezident Slovenského streleckého zväzu pre prácu s mládežou, v kvalitnej a neustále sa rozširujúcej kon kurencii. Je to neopísateľný pocit, keď odovzdávate ocenenia mladým športovcom (poznámka: Ľ. Kováč je aj zároveň predsedom ŠSK Šaľa), s ktorými sa stretávate pravideľne v rámci tréningového procesu. Aj z tohto miesta ešte raz veľké poďakovanie za úspešnú reprezentáciu, k torého podstatná časť patrí aj vedeniu ZŠ J. Hollého v Šali – Veči s riaditeľom Jánom Minárom  a Mestu Šaľa na čele s primátorom Jozefom Belickým, ktorí vytvárajú v rámci svojich možností dobré podmienky k úspešnej reprezentácii klubu, mesta a šalianskeho okresu v rámci Slovenska. V neposlednej miere nemožno zabudnúť ani na mravenčiu prácu vedenia ŠSK spolu s trénermi a rodičmi, pri úspešnej reprezentácii našich mládežníkov.“
Kvalitná reprezentácia krajských strelcov na slovenskom streleckom šampionáte iba potvrdila, že športová streľba má zapustené v regióne hlboké korene a vďaka talentom, kvalitným trénerskym odborníkom a vďaka všetkým tým, ktorí vytvárajú dobrú klímu patrí oprávnene medzi slovenskú streleckú elitu v mládežníckej  kategórii.                                                                                                                                                                                                                            JOZEF SKLENÁR
 
Foto: archív ŠSK Šaľa          

+ najúspešnejšia strelkyňa majstrovstiev SR Erika Babíková – ŠSK Šaľa. 
+  Úspešná výprava šalianskych športových strelcov, spolu s trénermi a rodinnými príslušníkmi na MSR v Svätom Petri.  
+ + + + +
Z výsledkov MSR v streľbe zo vzduchových zbraní v Svätom Petri  - mládež

VzPu 40 dorky: 1. Erika Babíková  404,1 (Šaľa),... 3. Kristína Himpánová (ŠSK Bánov), ... 6. Lea Tomášková (Šaľa).
VzPu 40 dorci - družstvá: 1. ŠKP Prešov – Stakčov 1.204,4 bodu, 2. Šaľa (E. Babíková, R. Putnoky, L. Tomášková), 3. komb. družstvo Sv. Peter (D. Major, K. Hispánová, M. Mazan).  

VzPu 40 ľah,  dorci: 1. J. Helešic 419,1 (ŠSK Holíč), 2. R. Putnoky (Šaľa), 3. Marián Okoličanyi (Amschütz Kolta), 4. D. Major, 5.  Balász Fitos (obaja Sv. Peter).

VzPu 40 ľah, chlapci: 1. Lukáš Horínek 419,1 (Beta Holíč),... 4. J. Kováč (Šaľa), 5. Nikolas Lukáč (Kolta).
VzPu 40 ľah,  družstvá: 1. ŠSK Kriváň 1.249,9 b.,... 3. Šaľa (E. Babíková, S. Kováč, L. Tomášková),...   5.  Sv. Peter (Samuel Čavala, Tamara Tóthová, Ladislav Moravcsík).

VzPu 3 x 20 dorci:  J. Helešic 591 (ŠSK Holíč), .. 3. M. Mazan (Sv. Peter), 4. P. Porubský (Šaľa), 5. M. Okoličányi (Kolta). 
VzPu 3 x 20 dorky: 1. E. Babíková 590, 2. L. Tomášková 589  (obe Šaľa), 3. K. Himpánová (Bánov).   
VzPu 3 x 20 družstvá: 1. ŠSK Hôrky – 1747 bodov, 2, Šaľa 1746 (E. Babíková, P. Porubský, L. Tomášková), 3. komb. družstvo (D. Major, K. Himpánovám M. Mazan),... 6. Nitriansky kraj (Balász Fitos, Samuel Kováč, M. Okoličányi). 

+ + + + +

Z výsledkov MSR v streľbe zo vzduchových zbraní v Svätom Petri  - základné školy
VzPu 30 Slávia – žiaci: 1. Samuel Súkenník 290 kruhov ,... 3. Jakub Jahvodka – 386 (obaja ZŠ a MŠ Hôrky), 4. Jakub Kováč  286 (ZŠ J. Bernoláka Šaľa). 

VzPu 30 Slávia – dorky: 1. Lucia Krišťáková 295 (ZŠ a MŠ Hôrky), 2. Erika Babíková (ZŠ J. C. Hronského Šaľa),... 4. Tamara Tóthová (ZŠ a MŠ Sv. Peter).

Cena prezidenta SSZ v rámci MSR  ZŠ: 1. ZŠ a MŠ Hôrky 122 bodov, 2. ZŠ a MŠ Svätý  Peter 75 bodov (Dominik Major 18, Samuel Čalava 16, T. Tóthová 16,....),.... 8. ZŠ J. C. Hronského ŠWaľa 14 (Erika Babíková 14),.... 10. ZŠ J. Beronoláka Šaľa 13 (Jakub Kováč 13),... 26. ZŠ Fándliho Sereď 2 body (poznámka: štartovalo 35 základných škôl).