Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 11.07.2017 - 14:29  //  aktualizácia: 24.07.2017 - 14:27  //  zobrazené: 4944

Ako by ste mesto urobili atraktívnejším?

Radi cestuje po Slovensku? Myslíte si, že aj Šaľa by mohla byť atraktívna pre cestovný ruch? Je tu leto, čas dovoleniek, čas cestovania, oddychu, poznávania, zážitkov... Aj keď je cestovný ruch široká téma, o ktorej by sa dalo diskutovať veľmi dlho, napísal som iba niekoľko faktov, myšlienok, fragmentov. Pod príspevkom je anketa, na ktorú odpovedali primátor, niektorí poslanci MsZ a jeden z podnikateľov . Máme aj v Šali podmienky na relax a vyžitie sa? Aký na to máte názor vy?

Šaliansky región je na dne rebríčka, no má potenciál

Rok 2016 bol pre cestovný ruch na Slovensku v doterajšej histórii zatiaľ najlepším. Iba v prvom polroku 2016 navštívilo Slovenskú republiku 2,3 milióna turistov, čo znamená medziročný nárast o viac ako 18 percent. Mesto Šaľa ani okres Šaľa však nepatria medzi vyhľadávané destinácie pre turistov. Náš okres je v štatistikách navštevovanosti na chvoste. Napriek tomu má Šaľa potenciál, najmä v podobe nevyužitých prírodných zdrojov. Aj napriek faktu, že kúpalisko nie je funkčné viac ako dve dekády. Dobrou správou je, že existuje vypracovaná architektonická štúdia športového areálu „Jozefov“. Tou zlou je fakt, že stále nemá investora. Váh a priľahlá príroda dávajú možnosti na rybárske vyžitie i vodné športy.  Navyše,  Šaľa je jedným z najstarších slovenských miest,  návštevníkom teda vieme ponúknuť aj kus bohatej histórie. Zdá sa, že ľudia, ktorí do nášho mesta prichádzajú, prichádzajú najmä v rámci tzv. konferenčnej turistiky či za obchodom a nezdržia sa tu viac, ako je nutné. V letnej sezóne sú to návštevníci z blízkych kúpalísk (Diakovce, H.Saliby), prípadne rybári. Lákadlom pre potenciálnych návštevníkov by mohli byť kultúrne a spoločenské podujatia.  Nie sme Vysoké Tatry, je jasné, že sem nikto nepríde tráviť celú dovolenku. Ak chceme rozvíjať cestovný ruch, zamerať by sme sa podľa mňa mali najmä na prírodný potenciál a krátkodobé udalosti, ktoré môžu prilákať turistov, keď len na jeden či dva dni.

Letné radovánky pri Váhu. foto: Juraj Kovács

Po posledných komunálnych voľbách dostala Komisia kultúry pri MsZ do názvu prídavok „cestovného ruchu“. Značí to, že mesto má záujem rozvíjať sa aj v tomto smere. A bolo by chybou, keby nie. Chce to však okrem propagovania mesta navonok aj investície do rozvoja infraštruktúry (cyklotrasy), revitalizáciu prírody v okolí Váhu, viac invencie do krátkodobých kultúrnych a spoločenských podujatí. Aby bol dôvod prísť sem tráviť voľný čas, relaxovať, kultúrne sa vyžiť. Slovenský cestovný ruch je v poslednom období na vzostupe. Do nášho mesta prichádzajú aj účastníci festivalov, kultúrnych podujatí, účinkujúci z družobných miest, študenti či náhodní „zablúdilci“. Všetci by si z mesta mali odniesť čo i len jeden dobrý zážitok. Keď o ňom niekde povedia, bude to výhra. Úlohou nás všetkých je tomu napomôcť. Starať sa o mesto.

Čísla

Podľa Štatistického úradu SR bolo v Nitrianskom kraji  ubytovaných v roku 2016 celkom 298 829 osôb. Z toho 119 212 cudzincov. Priemerný počet celkových prenocovaní bol 2,8 dňa, cudzinci sa zdržiavali v našom kraji v priemere 3,1 dňa. V januári 2017 Štatistický úrad SR registruje v okrese Šaľa 187 návštevníkov, z toho 78 cudzincov. Priemerný počet prenocovaní všetkých návštevníkov je za január 2017 2,4, priemer prenocovaní cudzincov je 1,6. Číslami porovnateľné okresy sú napríklad Kysucké Nové Mesto (priemer prenocovaní je ale jemne vyšší) a Hlohovec. Okres Galanta navštívilo v januári 1113 osôb, z toho cudzincov 726. Najväčší počet návštevníkov v januári zaznamenali okresy Poprad (49 244), Liptovský Mikuláš (39 705). Je však pravdou, že vzhľadom na prírodné danosti bude mať Šaľa silnejšie čísla zrejme v lete než v zime. V budúcnosti nebudeme lámať žiadne rekordy v navštevovanosti, ale prečo nevyužiť potenciál, ktorý tu je a nevyťažiť z neho maximum?

Atraktivita mesta a regiónu nespočíva iba v prírodných, športových, kultúrno- spoločenských možnostiach či v historických pamiatkach. Sú to aj ubytovacie a gastronomické služby. Tu badať jemný progres. Ak teda veľkoryso vezmeme do úvahy aj priľahlý región.

foto: Juraj Kovács

Propagácia mesta a informovanosť

V tomto smere za posledné obdobie Šaľa urobila krok vpred. Nové pohľadnice, brožúra, kniha, chystá sa nová mapa mesta. Stále absentuje turisticko - informačná kancelária, ktorá je prítomná už takmer v každom väčšom meste. Poskytovala by najrozmanitejšie informácie o možnostiach v meste a v regióne. A to nie iba pre turistov ale pre domácich.Chýba aj prepracovaný systém recipročnej výmeny informácií o podujatiach so susednými mestami, resp obcami. Napríklad na kúpalisku v H. Salibách či v Diakovciach by mali byť prístupné informácie o tom aké podujatia sa konajú v Šali a naopak. Na recepcii kúpaliska v Horných Salibách nájdete bedeker o Bratislave. Prečo by tam nemohol byť aj o Šali? Mestu chýba aj strategický dokument rozvoja cestovného ruchu. Pozitívnou správou je, že Šaľa má už rok a pol novú webovú stránku, ktorá návštevníkom dokáže pomôcť nielen informáciami o podujatiach ale aj vyhľadať to, kde sa dá najesť a prespať. Ukáže im ako mesto vyzerá vo fotografiách či na videu. Dokonca aj z vtáčej perspektívy.

Názorov na tému atraktivity mesta, rozvoja cestovného ruchu je mnoho. Pozitívnych aj negatívnych. Vybraným respondentom som položil identické otázky. Reakcie si prečítajte pod príspevkom. Odpovedali: Jozef Belický - primátor mesta, Július Morávek - predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali, Peter Jaroš - poslanec MsZ a člen komisie kultúry a CR, Peter Andráši - poslanec MsZ, Branislav Pistovič -  bývalý reprezentant SR vo volejbale, majiteľ kaviarne na pešej zóne a Peter Hlavatý, poslanec MsZ a člen KOmisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ. Oslovili sme aj starostu družobného mesta Telč Romana Fabeša. Rozhovor s ním prinášame v samostatnom článku.

Ak pri potulách Slovenskom či svetom natrafíte na nápad, ktorý by mohol nášmu mestu v rozvoji cestovného ruchu pomôcť, neváhajte a napíšte nám to. Radi si prečítame všetky nápady. Prajeme vám krásne, bezstarostné leto a veľa zážitkov!

Spracoval Mgr. Miroslav Demín, člen Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali

 

 - ROZHOVORY -

 

Odpovedá Mgr. Jozef Belický, primátor mesta

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby) prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr? Čo sú podľa Vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne? Máme podľa Vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

V Šali by som ich asi najskôr zaviedol do centra mesta na kávu či na zmrzlinu. Príležitostí dať si dobrú kávu alebo osviežiť sa kvalitnou zmrzlinou, zjesť dobrý zákusok je naozaj dostatok. Mohli by si pozrieť vynovené centrum ale aj kostol sv. Margity, kaštieľ, malé múzeum v priestoroch CVČ, postupne obnovovaný nemocničný park so zvieratkami. Turisti majú možnosť niečo "prehryznúť" v niektorej z reštaurácií v centre a potom určite k Váhu. To je naša najväčšia aj najkrajšia dominanta.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy), alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky? Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

Naše mesto bude v budúcnosti jednoznačne stavať na prírodné zdroje. Máme nádherný Váh, ktorý poskytuje možnosti na kúpanie, člnkovanie, vodné športy, rybárčenie alebo len na prechádzky či beh alebo cyklistiku po brehoch. Viem, že sa nám v najbližších rokoch podarí vybudovať športové centrum s kúpaliskom v priestoroch kde kúpalisko bolo. Myslím si, že bude raz možné využiť aj " jazdecký potenciál" strednej poľnohospodárskej školy. Určite budú ešte cyklotrasy po násypoch v Šali aj vo Veči. Čo sa týka propagácie mesta na tej treba ešte popracovať, aj keď sme nedávno vydali knihu o meste, obnovili sme mestské propagačné materiály, máme nové pohľadnice, dobrú webovú stránku. Vždy je čo zlepšiť.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú a by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Momentálne je to Kultúrne leto - koncert každý piatok na nádvorí kaštieľa, premietanie v letnom kine, na začiatku augusta nás čaká verejná ochutnávka vín zo súťaže Terra Wag, ktorú bude sprevádzať výstava a súťaž veteránov. Leto sme začali Večianskymi a Šalianskymi slávnosťami. Snažíme sa pripravovať akcie počas celého roka ale leto praje aj kultúre na verejných priestranstvách. Dúfam, že uspejeme s projektanti obnovy kultúrnych domov a budeme môcť ponúknuť kultúru aj v kvalitných priestoroch mesta.

Ako trávite leto Vy? Aký spôsob dovolenky preferujete? Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí?

Ja sa tento rok dostanem na dovolenku k moru s vnučkami. Na to sa mimoriadne teším a dúfam, že mi vyjde čas aj na rybačku na Váhu, trochu člnkovanie a nejaké výlety s rodinou do okolia. Preferujem dovolenku pri, pri ktorej si po návrate nemusím oddýchnuť z dovolenky. Leto by sme mali využiť na regeneráciu, oddych, chvíle s rodinou a priateľmi. Večer "zmrzku" v centre. Proste užiť si leto.

Odpovedá Mgr.Július Morávek, predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v šali, poslanec MsZ, bývalý primátor

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby) prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr? Čo sú podľa vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne? Máme podľa vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

V Šali je viacero zaujímavých miest, ktoré môžu návštevníkov mesta zaujať. Takouto lokalitou je určite prostredie rieky Váh, zaujímavou je najmä pohľad na rieku a jej brehy priamo z rieky, teda z plavidla. Rieka poskytuje dostatok možností aj na rekreačné a športové zážitky. Mnohé generácie Šaľanov boli odchované riekou a jej prostredím. Určiť dominanty mesta je vec vkusu a záujmu. Osobne by som odporúčal návštevu stálej expozície archeologického krúžku pri CVČ, domu ľudovej architektúry (Kunov dom), budova kaštieľa so stálou expozíciou v suteréne budovy, budovy vodoregulačného družstva (teraz ZUŠ) na Hlavnej ulici, budovu ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským, hroby viacerých významných osobností pochovaných na šalianskom cintoríne, kostol sv. Margity Antiochijskej. Nie je cieľom vymenovať všetky dominanty, voľba zaujímavostí je daná aj osobnosťou návštevníka. Bedeker o meste mu poskytne možnosti výberu, len aby sa k tomu bedekeru dostal. A aby som nezabudol na budovu okresného úradu – stavba podľa projektu M.M. Harminca. Domnievam sa, že na území mesta je dostatok kvalitných zariadení, ktoré sú schopné poskytnúť reštauračné služby, občerstvenie i ubytovanie.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy) alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky? Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

Strategickú úlohu cestovného ruchu by mal stanoviť koncepčný aktuálny dokument, ktorý ale mesto nemá. Niektoré úlohy sú vkomponované v koncepcii kultúry, oblasť cestovného ruchu by mala byť posúdená komplexne aj v súlade s PHSR mesta. Za nedostatok považujem aj to, že v porovnaní s inými mestami Šaľa nemá profesionálneho pracovníka, zamestnanca MsÚ, ktorý by mal priamo v agende problematiku cestovného ruchu. S tým súvisí aj absencia dostatočného množstva propagačných materiálov o meste, najmä printových. Riešenie vzťahu prírodných zdrojov cestovného ruchu a oblasti kultúrnych pamiatok by malo byť záležitosťou koncepčného materiálu. Osobne som za symbiózu obidvoch zdrojov. Mohli by sme hovoriť o vytvorení turisticko-informačného centra, sprístupnenie návštevníkom mesta dostatok informácií o meste a jeho okolia. Riešenie tohto problému je na dlhšiu debatu.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú a by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Podujatí v meste je dosť, najmä ak hovoríme o kvantite podujatí, nemožno podceniť úroveň návštevníkov, preto s kvantitou treba hovoriť aj o kvalite podujatí. Skvalitnila sa činnosť MsKS, jednotlivých stredísk, mesto sa vie prezentovať zaujímavými a pútavými podujatiami, žiadala by sa väčšia žánrová rozmanitosť, skvalitnenie marketingu a organizačnej prezieravosti, napríklad vystúpenie Lúčnice by som nerobil v dome kultúry, ale na väčšom priestore. Čo by mohlo prilákať viacej návštevníkov? Určite pestrosť podujatí, kvalita práce zainteresovaných, účinná propagácia podujatí, prekročiť šablónu tradičných podujatí, prinášať nové žánre, predstavovať nové aktivity, spätnou väzbou overovať požiadavky obyvateľov i návštevníkov mesta. Zlepšiť súčinnosť s obcami okresu i širšieho regiónu. Prednosťou Šale je skutočnosť, že je tu veľa ochotných a vynaliezavých ľudí, ktorí svojou činnosťou nahrádzajú aj pôsobnosť profesionálnych pracovníkov mesta. Odporúčal by som pozrieť sa do iných miest, akými spôsobmi vedia skvalitniť činnosť v oblasti cestovného ruchu.

Ako trávite leto Vy? Aký spôsob dovolenky preferujete? Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí?

Leto trávim každoročne podľa možností. Bol som a som zástanca turistiky, poznať vlastnú krajinu tým, že ju pochodím, bolo aj je pre mňa krédom. Pochodil som Slovensko krížom-krážom, od nížin až po najvyššie vrchy. Čo by dalo z toho urobiť aj v Šali? Dalo, predovšetkým poznať Šaľu, jej okolie, život ľudí. A to sme chceli aj ostatnou publikáciou o meste a o ľuďoch žijúcich v ňom.

Odpovedá Ing. Peter Andráši, poslanec MsZ v Šali 

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí  cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby), prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr?

Žiaľ, nikam.

Čo sú podľa Vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne?

Netuším čo by mohlo byť dominantou.

 Máme podľa Vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

Jedlo - dve, tri sa nájdu. Ubytovanie netuším, možno tak na jednoduché prenocovanie.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy), alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky?

Rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy.

Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

V pomere, že až tak niet čo propagovať, tak áno.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Nič mi nenapadá, v dnešnej konzumnej dobe už všetko je. Na niečo originálne treba okrem myšlienky aj peniaze, dostať to do povedomia. Netuším, čo by tu ľudia robili, okrem trávenia času pri vode v teplách, aj to tak krátko v súčasnej dobe. Niet čo vymyslieť, iba ak spraví nejaký investor z vrtu výhodu.

Ako trávite leto Vy? Prácou.

Aký spôsob dovolenky preferujete? Pasívny.

Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí? Dalo.

Odpovedá Braňo Pistovič, podnikateľ, majiteľ City Cafe, bývalý reprezentant SR vo volejbale, časť  svojej športovej kariéry prežil v Taliansku

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby) prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr? Čo sú podľa Vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne? Máme podľa Vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

Neviem si momentálne predstaviť kam by som návštevu zaviedol.  Dominanta mesta je podľa mňa kaštieľ a je neskutočne nevyužitý potenciál, ktorý má. Chápem, že asi nie je majetkom mesta, čo je škoda, ale mať takúto pamiatku v Taliansku, aj my Šaľania, by sme ju ako turisti navštevovali. Tam vedia ako zaobchádzať s historickým dedičstvom. Čo sa týka gastra, tak naše mesto je veľmi - veľmi nízko v rebríčku, ktorý mám ja. Je to bieda a vravieť si, že na Šaľu je to dobré,  je obrovská lož. Kávu hodnotiť nebudem :) a ubytovanie tiež nie.  Nemám skúsenosť s ubytovaním.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy) alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky? Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

Myslím si, že Váh má potenciál. Napríklad, keby  mesto urobilo normálnu cyklotrasu po nasype smerom ku kaskádam.  Osobne si myslím, že by to Šaľu posunulo o sto levelov vyššie. Bola by to paráda, ktorú by nám závideli široko – ďaleko. Pamiatky?? to som už spomínal. Kaštieľ je bomba a jeho pivničky... Až ma srdce bolí, ako veľmi túžim sa dožiť toho, že raz si tam budem vychutnávať dobré vínko. Propagácia - žiaľ pravdou je, že nie je veľmi čo propagovať.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú a by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Hlavným lákadlom by mohli byť jarmok tradičných remesiel, ale to čo vidieť každým rokom tak, to je hanba, trh na Miletičke.  Z môjho pohľadu, ak by tu aj tradičné remeslá a ich ukážky boli v menšom, bolo by to pre turizmus oveľa lepšie, ako to čo sa tu deje. Nehovoriac o tom, že stánky sú v jednej časti a kultúrny program úplne inde.  Ja osobne jeden nápad mám, ako prilákať ľudí, nakoľko som športovec, tak bude športový. Na pešej zóne, v strede usporiadam dva turnaje. Jeden víkend beach volley a nasledujúci beach soccer. Nechám priviezť piesok, mantinel a všetko, čo k tomu patrí. Samozrejme, že piesok z podujatia pôjde po akcii do škôlok a na pieskoviská.

Ako trávite leto Vy? Aký spôsob dovolenky preferujete? Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí?

Leto? Leto by malo byt pri vode, máme rieku Váh a pláž, ktorá by mala byť určite najnavštevovanejšie miesto. Treba jej však pomôcť a dať jej úroveň, aby tam ľudia prežívali svoje voľné chvíle v oveľa príjemnejšom prostredí ako teraz.

Odpovedá Ing. Peter Jaroš, poslanec MsZ, člen Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby) prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr? Čo sú podľa Vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne? Máme podľa Vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

Návštevníci, ktorí prichádzajú do Šale so zámerom spoznať krásy a prekvapenia nášho mesta si tu isto prídu na svoje. Je tu pre nich pripravené množstvo zaujímavostí, rovnako aj pamiatok a zábavy. V prvom rade by mali istotne navštíviť Dom ľudového bývania, kde si návštevníci môžu pozrieť aj interiér domu a tiež si skúsiť tvorivé dielne, ktoré sa konajú vďaka priaznivcom a obdivovateľom ľudovej kultúry. Čo sa týka kultúry, tej máme v meste požehnane. Návštevníci sa tu môžu zúčastniť Šalianskeho jarmoku, ktorý sa koná každoročne v júni a v máji môžu navštíviť Večianske slávnosti. Tiež môžu navštíviť nádvorie nášho renesančného kaštieľa, kde sa každý víkend konajú benefičné koncerty. Odtiaľ majú návštevníci už len na krok ku amfiteátru, kde sa v letných mesiacoch premieta každý víkend a to celkom zadarmo. Každý druhý utorok môžu návštevníci navštíviť aj Farmárske trhy, ktoré sa sústreďujú na Námestí Sv. Trojice. Návštevníci, ktorí neodolajú ani športovej kultúre si isto prídu na svoje, pretože si v Šali môžu pozrieť prípravné domáce futbalové aj hádzanárske zápasy. Samozrejme, dôležitý je aj oddych a relaxácia v podobe prechádzky, pri ktorej nám pohladia uši štebotajúce vtáčiky. Takúto prechádzku si návštevníci nášho mesta môžu vychutnať na násype Váhu, kde sú v priamom styku s prírodou. Čo sa týka ubytovania a stravovania v našom meste, máme tu množstvo reštaurácií, v ktorých sa dá kvalitne najesť. V reštaurácii Hotel Centrál sa môžu návštevníci ubytovať a tiež aj najesť do sýtosti. Rovnako skvelú kuchyňu si môžu ľudia vychutnať aj v reštaurácii Don Galvan, v reštaurácii Domino, v reštaurácii Snack bar Švéda, v reštaurácii Yps vo Veči, ale tiež si môžu návštevníci vychutnať aj v dnešnej dobe obľubovanú pizzu a to v pizzerii Venezia, alebo v pizzerii Italia. Takisto má Šaľa aj množstvo kaviarní, barov a zmrzlinární, kde si môžu návštevníci vychutnať kávičku, čaj, zmrzlinové poháre, alebo si len tak sadnúť na jedno orosené a užívať si krásy nášho mesta.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy) alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky? Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

Strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu by určite malo byť vybudovanie kúpaliska, ktoré by isto potešilo obyvateľov mesta Šaľa, rovnako ako aj ľudí, ktorí sa rozhodli navštíviť naše mestečko, pretože v zimnom období si ľudia chodia zaplávať do Dusla. V letnom období, kedy sú dni poriadne horúce by sa hodilo schladiť sa na kúpalisku, za ktorým by Šaľania nemuseli cestovať. Tiež by sa ale dali využiť pláže na Váhu, kde by sa mohli realizovať nejaké vodné športy, alebo atrakcie, pretože každým rokom sa chodí na Váhu kúpať viac a viac ľudí, ktorí by isto privítali trocha zábavy popri opaľovaní. Propagácia mesta navonok je, myslím si, dostačujúca, pretože mesto má vlastné pohľadnice, takisto vlastné šálky, magnetky, brožúry. Boli tiež vydané knihy o Šali a o Veči. Do budúcnosti by však mohlo mesto dotiahnuť plán so zriadením infocentra/obchodíku, kde by sa predávali suveníry mesta.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú a by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Lákadiel pre návštevníkov z okolia je tu podľa mňa dostatok, pretože ako som už spomínal, každý víkend sa konajú na nádvorí renesančného kaštieľa benefičné koncerty, taktiež sa v letných mesiacoch premieta na amfiteátri. Samozrejme, toto všetko sú aktivity, ktoré sa dajú realizovať iba v letných mesiacoch a to tiež iba vtedy, ak to počasie dovolí. Možno podujatie, ktoré by bolo kultúrne, spoločenské a športové zároveň je podujatie, pri ktorom by si obyvatelia, ale aj návštevníci mohli prísť zahrať volejbal na našu pláž do Šale. Viem, že sa niečo takéto organizuje, ale možno by obyvatelia privítali takúto akciu viackrát za leto a mohlo by sa to striedať s plážou na večianskej strane Váhu. Tiež si myslím, že by sa u nás mohli organizovať viackrát kultúrne podujatia, na ktorých by boli hlavnými účinkujúcimi umelci pochádzajúci z našich partnerských miest.

Ako trávite leto Vy? Aký spôsob dovolenky preferujete? Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí?

Preferujem dovolenku, kde si hlavne oddýchnem, rád navštevujem zaujímavosti mesta v ktorom sa nachádzam. Tiež sa rád zájdem niekde okúpať, načerpať vitamíny zo slnka a oddýchnuť si na ležadle. Rád sa idem niekde zabaviť, popozerať tradície a zvyky mesta, ktoré som prišiel navštíviť. Myslím si, že všetky tieto veci by sa dali robiť v našom meste, pretože ako som už spomínal, máme tu bohatý kultúrny program, tiež tu máme krásne miesta v prírode, kam človek môže utiecť pred realitou, starosťami a úplne vypnúť.

Odpovedá Peter Hlavatý, poslanec MsZ, člen Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali

Do mesta prichádzajú turisti návštevníci (najmä v lete), ktorí cestujú za blízkymi kúpaliskami (Diakovce, Horné Saliby) prípadne prichádzajú z pracovných dôvodov. Kam by ste ich v Šali zaviedli najskôr? Čo sú podľa Vás dominanty mesta, ktoré by mohli byť pre návštevníkov atraktívne? Máme podľa Vás v meste dostatok podnikateľov, ktorí vedia uvariť dobré jedlo, kávu, prípadne poskytnúť kvalitné ubytovanie?

Turistom by som určite ukázal slamený domček - Kunov dom. Potom ešte kaštieľ, asi len z vonkajšej strany, alebo by som počkal na víkend a ukázal aj nádvorie, kde sa konajú počas leta koncerty. Čo sa týka služieb nielen pre turistov, už je to trošku lepšie. Na pešej zóne je k dispozícii dobrá káva s príjemným posedením a chutná zmrzlina. Chýba mi však viac života na pešej zóne. Viem, Šaľa nie je dovolenková destinácia, ale veľa ľudí zostáva doma počas prázdnin a možno by ich potešilo,  ak by bol nejaký program v lete cez víkend aj na pešej zóne. Tiež by som privítal napríklad grilovanie priamo na ulici, nemám na mysli cigánsku pečienku, ale niečo originálnejšie, bravčovú panenku, alebo nejaké ryby.

Čo by malo byť strategickou úlohou v rozvoji cestovného ruchu? Malo by mesto staviť skôr na prírodné zdroje (rieka Váh, rybolov, cykloturistika, vodné športy) alebo skôr na minulosť, históriu, kultúrne pamiatky? Je podľa vás dostačujúca propagácia mesta navonok?

V Šali sa treba zamerať na dokončenie cyklotrasy a ak je to možné zlepšiť kvalitu povrchu smerom na Kaskády. Pri rieke Váh je to celkom fajn, hlavne na večianskej strane. Tam občas funguje požičovňa kajakov a majú tam návštevníci k dispozícii aj bufet. Na šalianskej strane zatiaľ chýbajú tieto služby, ale zase je tu možnosť plavby výletnou loďou. Váh nám dáva veľa možností, ale skôr pre našincov, ako pre turistov.

Ktoré z krátkodobých kultúrnych, spoločenských a športových podujatí, ktoré sa v Šali organizujú a by mohli byť lákadlom pre návštevníkov z okolia? Na ktoré z nich by ste pozvali návštevu z iného mesta alebo zahraničia? Prípadne, máte nejaký nápad čo by mohlo prilákať do mesta viac ľudí?

Veľmi sa mi páči kultúrne leto - koncerty na nádvorí kaštieľa a víkendové premietanie na amfiteátri. Taktiež každoročné Šalianske a Večianske slávnosti majú dobrú úroveň.

Ako trávite leto Vy? Aký spôsob dovolenky preferujete? Dalo by sa z toho niečo robiť aj v Šali a okolí?

Cez leto dovolenkujeme na Slovensku, občas v Čechách a tento rok aj v zahraničí. Máme radi kúpanie a vodu, preto sme väčšinou na kúpaliskách, pri vodných plochách a pri mori.
 

Rozhovor so starostom družobného Telča o cestovnom ruchu si prečítajte tu: http://sala.sk/clanok/rozhovor-so-starostom-druzobneho-telcu

titulná foto Juraj Kovács

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

 

  • foto Juraj Kovács
  • foto Hugo Hučko
  • foto Miro Demín
  • foto Miro Demín
  • foto Miro Demín