Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 07.10.2022 - 14:57  //  aktualizácia: 07.10.2022 - 14:59  //  zobrazené: 1105

Jesenná bonitácia koní na SOŠ chovu koní a služieb v Šali

Vyvrcholením športovej a chovateľskej sezóny je vo všetkých renomovaných zariadeniach, ktoré sa zaoberajú chovom koní, je jesenné bilancovanie, ktoré sa spája s bonitáciou koní.

Stredná odborná škola chovu koní a služieb v Šali so svojím chovom športových koní už niekoľko desaťročí píše svojimi úspechmi dejiny, ktoré ďaleko prekračujú hranice Slovenskej republiky.

Tohtoročná jesenná bonitácia koní sa konala za krásneho jesenného počasia v stredu 28.9.2022.

Tento deň bol nielen dňom bilancovania, ale zároveň aj profesionálnym stretnutím chovateľov, športových jazdcov, zástupcov zriaďovateľa – Nitrianskeho samosprávneho kraja, vedenia školy a širokej odbornej a laickej verejnosti.

Odbornej komisii zloženej zo zástupcov zriaďovateľa - NSK, Národného žrebčína Topoľčianky š. p., RVPS Šaľa, Slovenskej jazdeckej federácie a zástupcov školy predsedal riaditeľ NŽ Topoľčianky Michal Horný.

Predvedených bolo 20 prevádzkových a športových koní, 3 chovné kobyly, 2 žriebätá narodené v r. 2019, 2 žriebätká narodené v r. 2020, 1 žriebä narodené v r. 2021 a 2 pony.

Ekonomické podmienky prinútili chovateľa – Strednú odbornú školu chovu koní a služieb v Šali k prísnemu dodržiavaniu zásady: nechovať kvantitu, ale kvalitu.

Predvedené kone vzhľadom k využitiu koní pre výučbu žiakov v študijnom odbore 4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo a 4580 H 02 chovateľ – chov koní a jazdectvo vo všeobecnosti vynikajú dobrým charakterom, boli preverené v športe, nemajú hrubé exteriérové vady a svojím pôvodom korešpondujú s európskou špičkou.

Celá kolekcia sa prezentovala ako vyrovnaná a nádejná pre využitie v športe a ďalšom chove.

Napriek neľahkej ekonomickej situácii, ktorá sa dramaticky prejavuje aj v chove športových koní vo všeobecnosti, Stredná odborná škola chovu koní a služieb v Šali umožnila aj v tejto sezóne účasť svojim talentovaným žiakom na viacerých celoslovenských jazdeckých súťažiach. Za podporu ďakujeme aj nášmu zriaďovateľovi - Nitrianskemu samosprávnemu kraju.

 

Ing. Lívia Szabóová

riaditeľka školy