Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 04.12.2019 - 09:16  //  aktualizácia: 04.12.2019 - 09:18  //  zobrazené: 1667

Zo Šale a okolia obdarujú seniorov darčekmi vo vyše 350 škatuliach

V Šali aktívne podporili celoslovenskú charitatívnu výzvu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Zmyslom akcie, ktorá zaplavila sociálne siete, je potešiť vianočným darčekom seniorov v domovoch dôchodcov, ale najmä tých, ktorí už nikoho nemajú, kto by im najkrajšie sviatky niečím spríjemnil. V meste a jeho okolí celkovo vyzbierali viac ako 350 krabíc od topánok, ktoré urobia radosť deduškom a babičkám v najmenej 7 zariadeniach pre seniorov. Tretinu z celkového počtu darčekov pripravili a zabalili s učiteľkami žiaci Základnej školy Jozefa Cígera Hronského, ktorí ich odovzdajú klientom „starého“ Domova dôchodcov na Nešporovej ulici, zariadenia pre seniorov Solidaritas v Nemocničnom parku a Senior Care Kaskády pri Galante. 

Tento projekt vznikol vlani na sociálnej sieti Facebook. Výzvu darovať darčeky v krabici od topánok zverejnila v skupine s rovnomenným názvom Jana Galatová. Pre túto iniciatívu sa rozhodla v období, keď denne navštevovala svoju mamu v nemocnici na onkológii. Jej myšlienka s cieľom potešiť seniorov v hlavnom meste a okolí prerástla tento rok do celoslovenskej akcie. Celkovo sa do nej podľa údajov organizátorov zapájajú v približne 90 mestách po celom Slovensku. V Šali a jej okolí projekt koordinuje poslanec Mestského zastupiteľstva Róbert Andráši. ,,Pôvodne som mal malú dušičku, či vyzbierame aspoň desať škatúľ. Postupne sa však do projektu spontánne zapájali desiatky ľudí. Bolo úžasné, ako to pribúda a postupne sa oslovujú ďalšie domovy dôchodcov v meste a okolí. Odovzdávanie krabíc je oficiálne ukončené v pondelok 2. decembra 2019. K dnešnému dňu ich máme viac ako 350 a ešte pribudnú ďalšie, keďže niektoré sme ešte nestihli vyzdvihnúť," hodnotí projekt Róbert Andráši. 

V ZŠ J. C. Hronského projekt koordinovala Zuzana Urbancová. Zo začiatku bola skeptická, ako sa k projektu postavia deti a rodičia, ale jej obavy sa po pár dňoch zmenili na slzy radosti a dojatia. ,,Konečný stav je 126 škatúľ plných darčekov. Deti darovali rukavice, ponožky, šále, čaje, vitamíny, kávy, cukríky, knihy, krížovky a množstvo iných darčekov. Samé ich rozdelili do krabíc, a potom sme ich balili. Bolo skvelé ich pri tom sledovať. K iniciatíve sa na škole pripojili aj ďalšie triedy, skupiny detí, jednotlivci, viaceré jej kolegyne a kolegovia a ich rodiny. Všetkým patrí jedno veľké ďakujeme," hovorí triedna učiteľka 6. A. ,,Ďakujem mojim kolegyniam, ktoré prišli s nápadom zapojiť, rodičom, ktorí podporili svoje deti a najmä deťom. Osobitne sa veľmi teším najmä z toho, že do krabíc zabalili nielen darčeky, ale aj niečo osobné - obrázky, vinše, vlastné darčeky z mydiel, korálok a iných darčekových predmetov či domáce džemy, medy a iné pochutiny," pridala sa riaditeľka školy Katarína Grznárová. 

Dojatie neskrýva ani poslanec Andráši. ,,Bol som milo prekvapený aké množstvo vecí sa zmestí do krabičky od topánok. Žijeme na národnostne zmiešanom území, a preto je zaujímavé, že sa ma niektorí darcovia pýtali, koľko je v domovoch maďarsky hovoriacich a čítajúcich klientov. Pýtali sa ma na ich záľuby, a podľa toho krabičky plnili," pokračuje. Prekvapila ho i nápaditosť darcov. ,,Napríklad v jednom z nich bolo krmivo pre vtáčikov. Keď si sadne babička alebo deduško na lavičku, môže sypať vtáčikom na zem. Alebo na parapetu okna, na balkón môže krmivo nasypať. Originálne sú tiež rôzne darčeky z drogérie či liturgické predmety. Zapojili sa aj rôzne firmy, ktoré nielen darovali svoje dary, ale zároveň sa ponúkli, aby boli zbernými miestami. Dokonca aj na účet združenia, ktoré spravujeme, prišla finančná hotovosť od Šaľanov, ktorí žijú v zahraničí s odkazom, aby sme z týchto financií spravili radosť babičkám a deduškom vytvorením ďalších krabičiek od topánok plných lásky," dodal. 

Balíčkami s darčekmi budú v priebehu najbližších dní postupne obdarovaní vyše tri stovky dôchodcov v Šali a okolí. Svoje krabice lásky už posledný novembrový piatok odovzdali škôlkári s učiteľkami z Materskej školy na Ulici 8. mája v Šali. ,,Informáciu o tom, ako odovzdáme ďalšie darčeky, postupne zverejníme na sociálnej sieti," pokračuje Andráši. V "novom" Domove dôchodcov v Šali odovzdajú darčeky na vianočnom večierku vo štvrtok 19. decembra 2019 o 13:00. ,,Na miesto sú pozvaní jednotlivci, zástupcovia firiem a úradov, ktorí prispeli. Celkovo na mieste odovzdajú 80 balíčkov," dodal Andráši. Základná škola Jozefa Cígera Hronského v Šali napríklad obdaruje tri domovy. Zavítajú do Senior Care Kaskády pri Galante, kde odovzdajú 80 krabíc. ,,Ďalších 20 odovzdáme v "starom" Domove dôchodcov na Nešporovej ulici v Šali a 26 darujeme do centra pre seniorov Solidaritas v Nemocničnom parku v Šali. Našou túžbou je, aby sme odovzdávanie spestrili programom našich šikovných a talentovaných detí," dodala koordinátorka projektu na šalianskej Základnej škole Jozefa Cígera Hronského Zuzana Urbancová.

Snímky: Archív Základnej školy Jozefa Cígera Hronského