Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.11.2015 - 12:35  //  aktualizácia: 10.11.2015 - 13:58  //  zobrazené: 1184

Zbavte sa kuchynského oleja jednoducho

Čo robíte s olejom, ktorý vám zostane po vyprážaní? Vylievaním do výlevky sa znečisťuje kanalizácia. Odteraz môžete rastlinný olej a tuky z kuchyne odovzdať aj na čerpacej stanici Slovnaft na Nitrianskej ulici vo Veči.

 

Mesto Šaľa uzavrelo zmluvu so spoločnosťou INTA, s.r.o., ktorá zabezpečuje zber použitých olejov a tukov z domácností na vybraných čerpacích staniciach v rámci ekologického projektu spoločnosti SLOVNAFT, a.s. „Aj kvapka oleja sa ráta“.  Jeho cieľom je umožniť domácnostiam jednoducho a komfortne odovzdať použitý olej  - do projektu sa zapojilo zatiaľ 70 miest (88 čerpacích staníc), Šaľa sa k nim pridala. U nás v Šali je tak už možnosť odovzdať takéto oleje na čerpacej stanici Slovnaft na Nitrianskej ulici vo Veči.

 

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej – po vyprážaní z fritéz, ale aj olej, ktorý slúžil ako nálev potravín – rýb, zeleniny či syra. Dôležité je zbierať čistý olej, bez zvyškov potravín a vody. Najlepšie je ho zliať cez sitko do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu. Nazbieraný olej je následne možné odovzdať obsluhe na čerpacej stanici.

Olej sa zbiera, recykluje a po spracovaní ďalej používa ako biopalivová zložka do motorovej nafty. Z jedného litra použitého kuchynského oleja sa vyrobí až 0,9 litra biopalivovej zložky.