Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.04.2018 - 13:27  //  aktualizácia: 11.04.2018 - 12:31  //  zobrazené: 808

Všetci chceme čisté mesto

Podnikatelia a mesto spoja sily pre dobrú vec. Pustia sa do generálneho čistenia mesta. Viac ako 10 spoločností pomôže mestu skrášliť ulice – odstránia nečistoty z krajníc, chodníkov, verejných priestranstiev, ale zmiznú aj staré, neestetické pozostatky starých prašiakov, opravia či vymenia sa aj koše na drobný odpad popri chodníkoch.

Primátor Jozef Belický začiatkom roka navrhol generálne upratovanie v meste. Pracovné kapacity mesta však na takéto účely nepostačujú. Chýba aj technické zabezpečenie. Rozhodol sa preto osloviť spoločnosti, pre ktoré Šaľa nie je neznáma. V minulosti alebo v súčasnosti vykonávajú rôzne práce v Šali – či už stavajú byty, opravujú chodníky, starajú sa o zeleň či vyvážajú odpad. „Verím tomu, že budú mať pochopenie pre našu prosbu a pomôžu nám s vyčistením mesta. Prichádza jar, je optimálny čas, aby sme urobili poriadok vo všetkých častiach mesta. Potrebujeme pomôcť ani nie finančne, ale fyzicky. Ide najmä o ručné práce, kam sa stroje nedostanú. Budeme vďační aj za požičanie techniky,“ povedal primátor Jozef Belický na utorkovom pracovnom stretnutí s podnikateľmi. Šaľa a Veča sa rozdelí na 12 lokalít, každá bude mať svojho koordinátora z radov zamestnancov mesta. Predstavou samosprávy je okrem čistenia aj odstránenie drobných nedostatkov. „Ide o odstránenie od zastrčených roxorových tyčí, ktoré sú z neznámych dôvodov uprostred trávnika cez odpílené zvyšky starých prašiakov, až po rozbité smetiaky. Tie chceme demontovať alebo osadiť nové,“ priblížil primátor. Prednostka úradu Jana Nitrayová upozornila  aj na to, že najviac znečistené sú hlavné cesty, ktoré nie sú v správe mesta. Zákon o rozpočtových pravidlách však hovorí, že mesto nemôže investovať do údržby cudzieho majetku. „Je nepodstatné, kto tú cestu vlastní, kto ju spravuje, lebo špina vadí nám, Šaľanom. Musíme s tým niečo urobiť – jednoducho to upraceme,“ uviedol primátor.

Podnikatelia sa k prosbe mesta postavili veľmi pozitívne. „My momentálne rekonštruujeme CVČ, preto by som si rád zobral túto lokalitu,“ hovorí zástupca spoločnosti. Podobný prístup mali aj iné firmy. GP Omega chce upratovať v mestskej časti Veča, aj v okolí bytov a polyfunkčnej budovy, ktorú v súčasnosti stavajú na Hollého ulici. IC Holding chce vyčistiť ulicu Kráľovskú a jej okolie, kde stavia budúce nájomné byty. Menert chce nastoliť poriadok v okolí svojho sídla a v okolitých uliciach. Zástupca EnviGeos navrhol, že bude zabezpečovať likvidáciu vyzbieraného odpadu. Na stretnutí vznikol príjemný pocit spolupatričnosti, ktorý pramení zo spoločného cieľu.

Nakoniec sa na rannom pracovnom stretnutí podarilo rozdeliť všetkých 12 lokalít. V uliciach mesta či mestskej časti Veča budete môcť stretnúť pracovníkov už o pár dní. Víziou primátora je mať upratané mesto začiatkom mája.

Na stretnutie boli pozvaní zástupcovia týchto spoločností:

INEX - Hausgarden s. r. o.

ENVI-GEOS Nitra, s.r.o.

Zoltán Bukovský – pilčík-mesto

IMK - Ing. IVAN KOVÁČ, Šaľa

Menert, s.r.o.

IC Holding, s.r.o.

MIPE Invest, s.r.o.

Július Buch – BUCH

Krajčír s.r.o.

INTEVO-SK, s.r.o.

Unistav Teplička, s.r.o.

MPM-STAV, s.r.o.

EL.P.M., s.r.o.

GP Omega