Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.04.2018 - 17:14  //  aktualizácia: 05.04.2018 - 21:09  //  zobrazené: 2181

Víno Terra Wag 2018 – kto sa stal šampiónom?

Štvrtý ročník vínnej súťaže Víno Terra Wag 2018 už pozná víťazov jednotlivých kategórií. V tomto roku sa darilo aj menším vinárstvam. Šampiónom v najpočetnejšej kategórii biele suché vína sa stal Peter Pápay z Močenku so svojím rizlingom vlašským.

5. apríla sa v Šali vzišli degustátori, ktorých úlohou bolo nechať sa uniesť chuťou ušľachtilých mokov. Šesť komisií posudzovalo 256 vzoriek vína, ktoré boli zaradené do siedmich súťažných kategórií:

1. kategória: Vína tiché biele suché

2. kategória: Vína tiché biele polosuché, polosladké

3. kategória: Vína tiché ružové suché

4. kategória: Vína tiché ružové, polosuché, polosladké

5. kategória: Vína tiché červené suché

6. kategória: Sladké vína bez rozdielu farebnosti

7. kategória: Šumivé vína

„Vína sa hodnotia pomocou stobodového systému, ktorý je systémom Medzinárodnej súťaže OIV pre vína. Hodnotí sa vôňa, chuť, vzhľad, celkový dojem - na základe zosumarizovania týchto výsledkov degustátor dostane hodnotu. Zlaté medaile sú u nás od 88 bodov. Strieborné od 84,“ vysvetľuje odborný garant vínnej súťaže Roman Janoušek. Najpočetnejšou skupinou bola kategória bielych suchých tichých vín. Spomedzi 120-tich vzoriek získala najviac bodov vzorka z neďalekého Močenku.

1. kategória: Peter Pápay, Močenok – rizling vlašský 2017, počet bodov: 89, 67
2. kategória: Anna Nagyová, Zlatý strapec, Viničky – cuvée polosladké, 2011, počet bodov: 91
3. kategória: Vinohradníctvo Pavelka a syn – rosé cuvée, 2017, počet bodov: 88
4. kategória: Víno Chudý, Cabernet savignon 2017, počte bodov: 89,67
5. kategória: Vitis Pezinok, Chateau Pezinok – Frankovka modrá, 2013, počet bodov: 89
6. kategória: Anna Nagyová, Zlatý strapec, Viničky – Tokajský fordítáš,
7. kategória: Hubert J. E. – Hubert de Luxe rosé, počet bodov 85, 67

Známe sú aj mená šampiónov, ktorých bolo možné určiť v kategórii, v ktorej bolo prihlásených najmenej 20 vzoriek. Šampiónmi sa stali teda víťazi 1., 2. a 5. kategórie - Peter Pápay (Močenok), Anna Nagyová, Zlatý strapec (Viničky), Vitis Pezinok, Chateau Pezinok. Detailné výsledky si môžete pozrieť v prílohách - podľa výrobcov, podľa kategórií a v tretej tabuľke nájdete zoznam vín, ktoré získali zlaté a strieborné medaily.

 

HISTÓRIA SÚŤAŽE

Hoci Šaľa nepatrí medzi typické vinárske oblasti, niekoľko dobrých a vášnivých vinárov sa nájde aj v našom regióne. „Otcom“ šalianskej vínnej súťaže je Miloš Holík, ktorý s nápadom zorganizovať ju prišiel pred niekoľkými rokmi. „Súťaž som chcel už dávnejšie. No až pred troma rokmi, so súčasným primátorom sme sa dopracovali ku konštruktívnemu rozhovoru, čoho výsledkom je táto súťaž. Aj v našom regióne máme veľa dobrých vinárov, aj v okolí Šale, som rád, že majú možnosť sa ukázať,“ hovorí Miloš Holík z Vinárstva Golguz. Do prvého ročníka súťaže sa prihlásilo približne 150 vzoriek vína. Dnes ich bolo o vyše sto viac, celkovo 256. Vzorky prišli aj spoza hraníc – okrem maďarských a českých vín degustovali vinári aj vzorky z Talianska a Francúzska. „Zviditeľnili sme sa v rámci Slovenska i zahraničia. Je to skvelá prezentácia nášho mesta, nehovoriac o tom, že dokážeme našim ľuďom ponúknuť verejnú degustáciu toho najlepšieho, čo Slovensko ponúka. Sme na to hrdí, že sa nám podarilo založiť skvelú tradíciu. Výstava sa deje v niekoľkých kolách, najskôr je odborná degustácia, v lete sa so vzorkami i víťazmi bude môcť zoznámiť aj verejnosť,“ dodáva primátor Šale Jozef Belický.

Na priebeh tohtoročnej súťaže sa prišli pozrieť aj priatelia nášho mesta z východnej časti Slovenska. Primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza hovorí, že hoci ich región nie je vinársky, aj oni majú radi víno. „Som rád, že som tu, získavam množstvo cenných informácií, ktoré sú potrebné k tomu, aby sme vedeli oceniť tie dobré vína.“

 

PREČO VÍNO TERRA WAG?

Pred troma rokmi, keď sa zakladala súťaž, vynorila sa otázka – ako ju nazvať? Univerzitný profesor Fedor Malík hovorí, že sa zakladatelia nechali inšpirovať historickým názvom mesta. „Je tu pôda – hlboká, žírna, úrodná a je tu Váh. A tento kraj v starých latinských knihách sa menoval Terra Wag, čiže Zem Váhu. Zdalo sa mi, že je to krásne,“ hovorí prezident súťaže Fedor Malík. Zmysel takejto súťaže vidí odborník okrem konfrontácie kvality jednotlivých vín aj v niečom inom. „Kladieme si otázku, je slovenské alebo maďarské víno lepšie ako to francúzske? Príďte na Terra Wag, okoštujte a vaše zmysli Vám dajú odpoveď. Som rád, že som tu, pretože tá vinárska mapa Slovenska sa rozšírila o oblasť, kde sa vinič pestuje – i keď nie v takom rozsahu ako pod Malými Karpatmi alebo v Nitre, ale je tu, je súčasťou gastronómie, je súčasťou života ľudí. Víno do Šale určite patrí,“ dodáva s úsmevom prezident súťaže.

 

(ek)

Prílohy