Domov   >  Kultúra
publikované: 08.09.2023 - 14:04  //  aktualizácia: 12.09.2023 - 14:15  //  zobrazené: 711

Vinári si prevzali ocenenie

Vo štvrtok podvečer sa niesol v slávnostnom duchu. Vinári, ktorí na prestížnej súťaži Víno Terra Wag 2023 získali so svojim mokom ocenenie, si ho prevzali. Tri ceny šampióna a špeciálne ceny primátora a generálneho riaditeľa Duslo Šaľa vytvorila známa šalianska keramikárka Petra Sudorová.

Úprimná radosť, zaslúžená pýcha i slzy – takto prežívali vinári svoje menšie i väčšie úspechy. Z celkového počtu vzoriek 248 si mnohí prevzali zlaté a strieborné medaile. Špeciálne ocenenie získali traja vinári s titulom šampión a dvaja si prevzali cenu primátora a cenu generálneho riaditeľa Duslo, a.s. Roman Janoušek je významný vinár aj za hranicami nášho regiónu, krásnu cenu generálneho riaditeľa Duslo Šaľa daroval svojej mame, ktorá ho na vyhodnotení aj sprevádzala. „Tá cena patrí aj otcovi, ale bez mamy by som nebol tam, kde som teraz. Patrí im, rodičom, za to vďaka,“ hovorí dojatý vinár Janoušek. O cenu primátora sa zaslúžil v tomto roku Darázsvin. „Úplne ma prekvapilo a dojalo to ocenenie. Pre mňa je región srdcovka, toto je naj, čo som mohol získať. Snažím sa získať aj vinárov z Maďarska do tejto súťaže, v tomto roku som pritiahol jedného,“ hovorí skromný Zsolt Darázs z Tešedíkova, ktorý získal aj tri zlaté medaile.

Tvorcom nádherných cien na drevenom podklade s keramickými prvkami je miestna keramikárka Petra Sudorová. Koľko jej trvá takéto dielo vytvoriť, nevedela zrátať v hodinách, s úsmevom však spomína na každú výzvu, ktorú pri tvorbe týchto cien zvládla. „Podkladom je lipové drevo, podľa letokruhov má takmer 80 rokov. Získala som ho od môjho dobrého kamaráta. Ale to drevo bolo veľmi hrubé a nikto mi to nevedel narezať. Nakoniec sa to podarilo. Opracoval ho môj dobrý priateľ Gabriel Bergendi. Tie listy z keramiky sú odtlačky vínnych listov, odtrhla som ich z viniča a urobila odtlačky. Vďaka tomu má tá keramika taký prírodný nádych,“ vysvetľuje Petra Sudorová.  

Budúcnosť súťaže, ktorej ôsmi ročník vrcholí verejnou degustáciou v piatok a sobotu na námestí pred mestským úradom, je jasná. Rozširovať počet vinárov a súťažných vzoriek. „Stretli sme sa náhodne aj s chorvátskymi vinármi, ktorí hneď prejavili záujem a poslali nám aj list, že s ich vzorkami máme počítať v budúcoročnej súťaži a vyšlú aj degustátorov,“ dodáva primátor.

 

Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja

Podujatie finančne podporila spoločnosť Duslo, a.s.

 

(ek)