Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.05.2017 - 08:34  //  aktualizácia: 12.05.2017 - 11:12  //  zobrazené: 1810

V Šali sa degustovali vína

V Šali nám odštartoval už tretí ročník odbornej degustácie a prezentácie vín VÍNO TERRA WAG - ŠAĽA 2017. 24 odborných degustátorov predviedlo svoj talent senzoricky posudzovať vzorky vín zo Slovenska a okolitých štátov. Tento rok sa medzi degustátormi objavilo aj niekoľko odborníkov z Maďarska, zavítali aj niekoľkí čestní hostia - medzi nimi napríklad primátor partnerského Orosláňu Lazók Zoltán, ale aj Helena Psotová, vedúca kancelárie riaditeľa úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Štvrtok ráno, 9 hodín a obradná sieň je plná degustátorov. Vedľa je prichystaných 219 vzoriek vín, ktoré čakajú na ich posúdenie. Dámy v bielych blúzkach nalievajú komisiám vzorky, o ktorých hodnotitelia vedia len veľmi obmedzené informácie - kategória vína a ročník. Na víno sa zahľadia, posúdia jeho čistotu, čírosť, iskru, farbu a prípadne perlenie vína. Nasleduje privoniavanie. Jemným miešaním vína si uvoľnia vonné látky a posudzujú intenzitu vône. Víno si následne pováľajú na jazyku a podržia v ústach, aby čo najpresnejšie mohli zhodnotiť tú najdôležitejšiu vlastnosť vína u bežného konzumenta - jeho chuť. Hodnotenie zapíšu do hárku a v komisii si zdieľajú svoje názory. Odborní degustátori nikdy nevedia, koho víno ochutnávajú. Všetko sa drží v úplnej tajnosti, fľaše sú prekryté nepriehľadným látkovým obalom. Získa víno striebornú alebo zlatú medailu? Bude dokonca šampiónom? Ako dopadli ich hodnotenia sa dozvedia 4. augusta na oficiálnom slávnostnom vyhodnotení. Po ňom bude nasledovať verejná degustácia, na ktorú Vás pozývame už teraz.

Zahľadte sa ale najprv do fotogalérie z odbornej degustácie a termín 04. a 05. august si rezervujte už dnes. Významné momenty z 3. ročníku súťaže nám opäť zachytil náš mestský fotograf Juraj Kovács.

 

(alx)

Foto: JURAJ KOVÁCS

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/