Domov   >  Kultúra
publikované: 11.05.2023 - 15:36  //  aktualizácia: 12.05.2023 - 15:14  //  zobrazené: 816

V Šali opäť ochutnávali najlepšie vína

Vínna súťaž Víno Terra Wag už má svoju tradíciu. Aj preto nie je núdza o vinárov, ktorí svoje vzorky prihlásia do súťaže a takýmto spôsobom zabojujú o zlatú a striebornú medailu. Aj tri tituly šampióna si hľadali svojho majiteľa.

Do tohtoročnej súťaže prišlo 248 vzoriek. Vinári už považujú túto súťaž za tradičnú a za prestíž, ak sa im podarí pre svoje vypestované tekuté zlato získať titul. „Tešíme sa, že súťaž je stále úspešnejšia. Od minulého roku je táto súťaž aj nominačnou výstavou Slovenského salónu vín, čo garantujú svojou profesionalitou členovia komisií a tiež vystavovatelia,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický, ktorý inicioval založenie tejto súťaže. Vínne vzorky boli rozdelené do siedmich kategórií:

  1. Vína tiché biele suché – 91 vzoriek
  2. Vína tiché biele polosladké – 51 vzoriek
  3. Vína tiché ružové suché – 10 vzoriek
  4. Vína tiché ružové polosuché, polosladké – 15 vzoriek
  5. Vína tiché červené suché – 52 vzoriek
  6. Prírodne sladké vína bez rozdielu farebnosti – 15 vzoriek
  7. Šumivé vína – 14 vzoriek

Jednotlivé vzorky hodnotilo päť odborných komisií, každá mala 5 členov. Na každú komisiu pripadalo hodnotiť 50 vzoriek. Hodnotenie však išlo hladko aj vďaka technickej novinke. „Prvýkrát sme integrovali do celého procesu aj elektroniku, čo nám umožňuje oveľa rýchlejší proces vyhodnocovania, výsledky sú už aj na internete,“ priblížil primátor. Komisie hodnotili vzhľad, vôňu, chuť a celkový dojem. Ďalšou novinkou je, že vzorka môže získať veľkú zlatú medailu. „Tú získavajú vína, ktoré sú obodované minimálne 92 bodmi,“ vysvetľuje organizátorka súťaže Martina Čižmáriková z MsÚ Šaľa. Dodáva, že titul šampióna získava vzorka s najvyšším počtom bodov v tej kategórií, kde je minimálne 20 vzoriek. Tento rok sú tri takéto kategórie.

Odborným garantom súťaže je aj v tomto roku Roman Janoušek a riaditeľom súťaže Fedor Malík. Obaja sú známi vinári a skúsení odborníci vo vinárskom svete. Víťazi súťaže sú už známi, celý zoznam aj s bodovaním nájdete na stránke

https://vinko.sk/sutaze/vino-terra-wag-2023-481

Verejnosť bude môcť vzorky ochutnávať na verejnej degustácií 8. a 9. septembra.

 

(ek)

 

„Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja“