Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.08.2016 - 10:49  //  aktualizácia: 10.08.2016 - 11:10  //  zobrazené: 5913

Upozornenie pre cyklistov

V súvislosti s nedávnym podnetom pre primátora týkajúceho sa cyklistov na moste a pešej zóne sme dostali od občanov viacero negatívnych ohlasov. Po upozornení na povinnosť tlačiť bicykel po chodníku na cestnom moste sa situácia vôbec nezmenila. Nakoľko § 55 zákona o cestnej premávke jasne definuje, že cyklista môže na bicykli jazdiť len po cestičke pre cyklistov, prípadne po pravej strane vozovky alebo na pravej krajnici ak tým neohrozuje chodcov, je nutné pristúpiť k dodatočným opatreniam. V spolupráci s MsP Šaľa budeme dbať na bezpečnosť chodcov na chodníku aj pešej zóne a to zvýšením hliadok zameraných práve na cyklistov, ktorí svojou jazdou po chodníku neakceptujú zákon a ohrozujú tak chodcov.

Zároveň sa tu objavil názor verejnosti, že vstup cyklistov na pešiu zónu by mohol byť povolený. Vytvorenie cyklokoridoru by však malo za následok ešte menšiu pozornosť cyklistov spoliehajúcich sa, že na cyklokoridor im nikto nevstúpi. Okolie pešej zóny ale využívajú aj mnohí rodičia s deťmi a do úvahy tak prichádza ďalší faktor - ako 100 percentne ustrážiť dieťa, aby na cyklokoridor nevstupovalo. Riešením by mohlo byť zábradlie, ktoré je ale nákladné a okrem toho, pešia zóna v Šali je tvorená ako komplexný priestor s prevádzkami vpravo aj vľavo, čím sa predpokladá nevyhnutý a neustály vstup chodcov na cyklokoridor. Ten preto v oblasti pešej zóny nepokladáme za reálny a opodstatnený. Dĺžka pešej zóny je len 130 metrov, čo nie je tak veľká vzdialenosť, pri ktorej by žiaden z cyklistov svoj bicykel nezvládal tlačiť.

Veríme tak, že sa situácia s cyklistami na chodníkoch trvalo zlepší. V prvom rade je ale dôležitá tolerancia a obozretnosť – tak ako chodcov, tak aj cyklistov.

 

(alx)