Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.05.2018 - 15:03  //  aktualizácia: 28.05.2018 - 15:09  //  zobrazené: 3788

Unikátne ihrisko v Šali - replika orosláňskej pamiatky

Šaľa sa stala jedným z deviatich miest, ktoré sa zapoja do projektu „Cultplay – vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva“. Vďaka tomu vyrastie v budúcnosti v našom meste tematické ihrisko historickej pamiatky Majk. Ide o repliku historického kláštorného komplexu, ktorý sa nachádza v meste Oroszlány. V partnerskom meste sa zas budú môcť deti zahrať na „zmenšenine“ šalianskeho renesančného kaštieľa.

Tematické parky CULTPLAY budú využívané najmä ako detské ihriská, avšak ich súčasťou budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach. Dostupné budú formou internetovej aplikácie v troch jazykoch, slovenskom, maďarskom a anglickom. Každý z parkov bude do pozornosti návštevníkov odporúčať iný park, lákajúc tak návštevníkov z jednej strany Dunaja na druhú. Výstavba ihrísk a sprievodné podujatia budú realizované postupne v každom zo zapojených miest, plánovaný termín ukončenia projektu je do konca budúceho roka. Ihrisko, ktoré hravou formou priblíži históriu partnerského mesta, vznikne v Šali v areáli zimného štadióna.

Projekt získal v rámci programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie. Hlavným partnerom projektu, do ktorého sa zapojí aj naše mesto, je mesto Nové Zámky. Partnermi projektu sú ďalšie štyri mestá zo Slovenska (Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Svodín) a štyri z Maďarska (Komárom, Tata, Oroszlány, Kisbér). „Cieľom projektu je zatraktívniť región a pútavou formou priblížiť deťom históriu partnerského mesta na maďarskej strane,“ píše sa v opise projektu.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie vo výške 85% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

(ek)