Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.03.2018 - 09:36  //  aktualizácia: 07.03.2018 - 09:39  //  zobrazené: 1523

Svetový deň vody oslávime aj v Šali

Na Svetový deň vody sa svedomite pripravujú aj šalianske deti. V hojnom počte sa zapojili do súťaže, ktorú vyhlásila Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Verejnosť sa môže tešiť na výtvarné a literárne diela detí, ale aj na rozbor vody zdarma. Vodárenská spoločnosť chystá 22. marca veľkolepé oslavy Svetového dňa vody aj v Šali.

Spoločný školský úrad v Šali má v týchto dňoch plné ruky práce – vybrať tie najlepšie práce je práve jej úlohou. Do výtvarnej súťaže na tému „Voda je čarovná, chráňme si ju“ poslali žiaci prvého stupňa  143 kresieb zo šiestich šalianskych škôl. Záujem prejavili o literárnu súťaž žiaci druhého stupňa, témou prác je „Voda je budúcnosť“ - porota vyberie najlepšie tvorby z 53 diel, zväčša básničiek. Tie naj diela odmení organizátor ZsVS, a.s. darčekmi v deň konania osláv, 22. marca.

Svetový deň vody bude zaujímavá aj pre širokú verejnosť. Vodári vám spravia jednoduchý rozbor vody. Pre veľký záujem z minulých ročníkov budú aj tento rok pracovníci laboratórií ZsVS, a. s., priamo na miestach konania osláv vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z lokálnych zdrojov (domových studní) na celkovú tvrdosť a dusičnany. Na vyšetrenie je postačujúce priniesť 500 ml vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom vody je potrebné nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená,“ priblížili vodári z Odštepného závodu Galanta. Zvedavci, ktorí prídu 22. marca od 9.00 do 13.00 hodiny pred Mestské kultúrneho stredisko v Šali si budú môcť pozrieť aj techniku vodárov a ukážky z ich práce v reálnom živote. V časových intervaloch budú predvedené praktické ukážky jej použitia. Vodárenskí pracovníci budú demonštrovať opravu poruchy, napájanie potrubia, vybudovanie vodovodnej prípojky, ako aj vyčistenie kanalizácie kanalizačným vozidlom,“ píšu vodári v pozvánke.

Premietnu aj 30-minútový film o vode a obnoviteľných zdrojoch.

Ak by ste v deň podujatia boli mimo mesta Šaľa, podobné oslavy sa budú konať aj v ďalších okolitých mestách.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., týmto srdečne pozýva širokú verejnosť

dňa 22. marca 2018 na oslavy Svetového dňa vody v týchto mestách:

 

OZ Dunajská Streda – Šamorín, plocha pred Mestským úradom, Hlavná 37        9:00 – 13:00

OZ Levice – Šahy, Hlavné námestie                                                                       9:00 – 12:00

OZ Nitra – Nitra, Svätoplukovo námestie                                                                9:00 – 12:00

OZ Nové Zámky – Štúrovo, Pešia zóna, Hlavná ulica                                            9:00 – 12:00

OZ TopoľčanyPartizánske, Námestie SNP                                                       10:00 – 12:00

OZ Galanta – Šaľa, Dom kultúry                                                                             9:00 – 13:00