Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.09.2018 - 08:30  //  aktualizácia: 06.09.2018 - 08:39  //  zobrazené: 2358

Strecha na úrade sa zazelená

Špeciálny substrát, tuje menšieho vzrastu, trvalky a kvetináče s automatickým zavlažovaním – toto nie je plán na založenie klasického záhonu, ale realita na streche Mestského úradu v Šali. Radnica tu vysadí zeleň na ploche 240 m2.  
V týchto dňoch sa naviezol na strechu obradnej miestnosti a bývalej kotolne špeciálny substrát. Ten bude živnou pôdou pre nenáročné, no atraktívne rastliny na streche. Vegetácia sa bude skladať z dvoch častí. „Priamo na streche bude celoročná vegetácia, bude to zmes rozchodníkov. Táto zeleň nie je náročná, raz-dvakrát ročne sa prihnojí. Nie je potrebné ju zavlažovať, vydrží dva až tri týždne bez vody, v našich podmienkach sú ideálne. Trávnik by napríklad vyschol,“ vysvetľuje realizátor Anton Pršo zo spoločnosti Wisteria. Zaujímavé pre oči ale budú rastliny v kvetináčoch po okrajoch strechy. Tým dožičí vodu automatický zavlažovací systém, ktorý bude vybavený aj dažďovým senzorom. „V kvetináčoch budú tuje zlaté, ktoré dorastajú do výšky 60 cm. Ďalej do nich vysadíme tis, chvojky a v časti bude trávnik,“ priblížil Anton Pršo. 
Okrem toho, že zelené strechy zlepšujú klímu okolia a budú mať ochladzovací efekt aj v priestore pod ňou, na tejto nevšednej streche je ešte jedna "finta". Súčasťou vegetačnej skladby je vodozádržná platňa, ktorá výrazne odľahčí kanalizáciu najmä v prípade prívalových dažďov. „Voda, ktorá spadne, aj v prípade prívalových dažďov, zostane na streche 24 hodín. Čiže tie prívalové dažde nebudú zapĺňať kanalizáciu a potrubie, voda bude postupne, pomaly odtekať. Aj to je cieľom a zmyslom zelených striech,“ priblížil Pršo.
Práce na zelenej streche idú dobrým tempom, Šaľania a návštevníci mesta ju budú môcť obdivovať už o niekoľko dní. „Veľmi sa tešíme, že súčasťou rekonštrukcie mestského úradu sú aj časti zelenej strechy. Myslím, že treba byť príkladom aj v tomto. Verím tomu, že sa tento nápad ujme a v budúcnosti budú zelené strechy súčasťou nášho mesta,“ uzavrel primátor Jozef Belický.

 

(ek)