Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.04.2024 - 15:19  //  aktualizácia: 26.04.2024 - 08:25  //  zobrazené: 826

Splnený sen pre nás, čo tu žijeme

Dnes sme slávnostne otvorili vynovený predstaničný priestor. Zišli sa tak zástupcovia mesta, dodávateľských spoločností, projektanti, architekti, kolegovia, priatelia projektu a všetci tí, ktorí akýmkoľvek spôsobom podali pomocnú ruku na ceste k splneniu nášho sna. Bola to príležitosť povedať im ľudské "ďakujeme". Ani na tak veľké dielo za približne 6 miliónov eur sa nedá hľadieť len optikou cenových ponúk, faktúr či zmlúv.

Ďakujeme aj dnešným vystupujúcim, ktorí program obohatili svojou šikovnosťou, svojim nadaním. Na úvod nám zaspievala Martina Horváthová. Detičky zo ZUŠ, Sofia Lovásová a Elin Saliji, zaspievali tematickú pieseň „S vetrom“, ktorá je o vláčiku a o cestovaní ním. Mali aj svojho malého výpravcu. Následne nám zatancovali naši šalianski folkloristi.

Ponúkame vám pár záberov a časť z príhovoru primátora mesta Šaľa Jozefa Belického.

„Toto je priestor, ktorý slúžil skôr pre improvizáciu a pre vymýšľanie riešení pre parkovanie, aby sa dostali cestujúci na železničnú stanicu. V roku 1850 bol zavedený vlak v Šali a 35 rokov trvalo, kým postavili budovu stanice. Tak nám sa novú autobusovú stanicu podarilo postaviť celkom rýchlo. Toto je naozaj slnený sen.

Ten sen sa nejako vyvíjal - že čo tu vlastne chceme docieliť. Najviac to nakoniec vystihuje ten názov projektu: prestupný uzol. To je zmysel celého. Pretože každý, kto sem prišiel autom, tu zvolil iný spôsob dopravy. Toto je zmysel toho, že ľudia začnú využívať iný spôsob dopravy a nebudeme chodiť len v autách. Popri funkčnosti sa ale dá spraviť aj veľmi pekné a zmysluplné dielo, ohľaduplné k životnému prostrediu. Tak o to sme sa tu všetci snažili.

K takémuto veľkému dielo však potrebujete získať v prvom rade priazeň. Priazeň ľudí, ktorí rozhodujú o peniazoch, ale aj tých, ktorí musia uveriť tomu, že ste schopní to zrealizovať.

Výsledok tohto diela je aj zvýšením hodnoty a kvality tohto mesta. Je to najväčšie dielo aj z hľadiska finančného, ktoré sa tu realizovalo od 90.-tych rokov. Šesť miliónov eur, ktoré sa tu preinvestovalo je naozaj vidieť, aj cítiť. Jedna časť je, ktorú vidíte – sú tu pekné zastávky, dlažba, lavičky, bicyklové státie, parkovacie miesta pre autá, motocykle, aj taxíky, ihrisko, toalety. Ale to je tak polovica nákladov, pretože druhá polovica nákladov sa nachádza pod nami, v zemi. Jedným z cieľov bolo totiž aj udržať vodu na tomto území. A tak viac ako kilometer potrubia, ktorý je pod nami - 1200 metrov kanalizačných rúr privádzajú dažďovú vodu do 2258 blokov retenčných nádrží a dokážu tu udržať 415-tisíc litrov vody. Tá nedotečie nikam inam. Výsledok tejto práce bude občanom slúžiť najmenej 50 rokov. V úplne inej kvalite, než tomu bolo doteraz,“ povedal primátor vo svojom príhovore a poďakoval sa obrovskej skupine ľudí, ktorí priložili akýmkoľvek spôsobom ruku k dielu.

Súčasťou novej stanice sú aj cykloboxy, cyklostojany. Nedávno pribudlo aj vyznačenie cyklotrasy a tiež tri servisné stojany na bicykle. Výsledný plán je prepojiť železničnú a autobusovú stanicu s najväčším zamestnávateľom, Duslom. Trvá to celé roky – začalo to vybudovaním cyklotrasy z Veče do Dusla, urobila sa časť cyklotrasy pri stanici a na Ulici SNP a projekt budovania cyklotrás bude už onedlho pokračovať. Mesto totiž získalo 2,5 milióna eur na vybudovanie vnútromestskej cyklotrasy v celkovej dĺžke cca 5 kilometrov. Pôjde od stanice cez Ulicu SNP pri cintoríne, pri kruhovej križovatke pri Andrea shope. Pokračovať bude dvoma vetvami - jedna vetva pôjde cez Vlčanskú a Dolnú ulicu, druhá bude viesť cez centrum mesta, cez pešiu zónu k amfiteátru, kde sa dve vetvy stretnú a vyústia k násypu na Školskej ulici. Toto dielo sa začne realizovať niekedy približne v lete tohto roka.

V najbližších dňoch pripravíme z udalosti aj videopríspevok, zverejníme ho aj stránkach mesta:

Facebook: https://www.facebook.com/groups/mestosala

Instagram: https://www.instagram.com/mesto.sala/