Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 02.08.2016 - 14:10  //  aktualizácia: 02.08.2016 - 14:26  //  zobrazené: 2168

Separujete odpad? Ukázali sme Vám, ako na to!

Triedite komunálny odpad? Jeho správna separácia a následná recyklácia je veľmi dôležitá pre ochranu životného prostredia.

Minulý štvrtok (28.07.2016) sa desiatky občanov zastavili pri mestskom úrade, aby sa informovali, ako správne separovať. Naše mesto v minulosti získalo ocenenie za separovanie odpadu v kategórii hustota zbernej siete, ale stále máme čo doháňať. Nádoby na separovaný odpad sú často plné zmiešaného komunálneho odpadu. Ten sa následne vyváža na skládky a nerecykluje sa, čo má negatívny dopad na životné prostredie.

Organizátori zo Združenia miest a obcí Slovenska nás poučili nielen o najväčších chybách, ktoré pri triedení robíme. Teraz už vieme, že do nádoby na papier nepatria napríklad použité kuchynské utierky, hygienické vreckovky, plienky, či papier potiahnutý fóliou.  Do nádoby na plasty hádžeme predovšetkým PET fľaše, kelímky od jogurtov, či obaly od šampónov – dôležité však je, nech sú očistené. Do nádob na sklo zase v žiadnom prípade nepatria žiarovky, ortuťové teplomere, TV obrazovky, plexisklo, či porcelán. A tých, čo bývajú v rodinnom dome pracovníci zo ZMOS-u naučili, ako si zhotoviť vlastný domáci kompostér.

Pokiaľ by ste sa radi dozvedeli viac informácií, k dispozícii je Vám internetová stránka www.separujodpad.sk. Ako v Združení miest a obcí Slovenska hlásia, „veľké veci je možné dosiahnuť jedine spoločnými silami“.

 

Alexandra Szabová