Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.02.2016 - 11:15  //  aktualizácia: 05.02.2016 - 11:17  //  zobrazené: 1603

Separujeme málo?

Na januárovom zasadnutí zastupiteľstva odznela v rámci interpelácií otázka od poslanca Michaela Angelova, do akej miery sú znečistené kontajnery určené na sklo. Prinášame odpoveď.

 

Sklo sa vyváža raz za tri týždne. Doposiaľ boli realizované v tomto roku dva zbery skla. Celkovo je v Šali 120 stojísk, do tabuľky „znečistené sklo“ sa dostanú vždy kontajnery na tých uliciach, kde už znečistenie zaznamenali. Zamestnanec mesta a vývoznej spoločnosti následne sleduje, či sa znečistenie opakuje alebo nie. V nepopulárnej tabuľke sa momentálne nachádza takmer 30 stojísk.

 

Na fotke si môžete pozrieť, o ktoré ulice ide. Kontajnery určené na sklo, ktoré boli znečistené, sú vyznačené červenou farbou. Obsah týchto kontajnerov sa po kontrole zodpovedným zamestnancom mesta a vývoznej spoločnosti musí vyniesť ako zmesový komunálny odpad. Tabuľku bude mesto aktualizovať. Veríme, že v nej bude čoraz viac bielych miest.

 

Okrem skla sa v Šali separujú aj plasty a papier. Tie sa vyvážajú každý utorok. V súčasnosti sa obsah všetkých kontajnerov určených na triedenie týchto zložiek odváža na triediacu linku. Odpad, aj znečistený, sa tu vytriedi. Papier a plasty sú ďalej použité na materiálové zhodnotenie. Znečistená časť, ktorá zostane po vytriedení, ide na energetické zhodnotenie. To však neznamená, že netreba papier a plast separovať.

 

Triedenie odpadu má zmysel, naozaj efektívne je však vtedy, ak sa doň zapoja všetci.