Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 30.06.2017 - 14:47  //  aktualizácia: 03.07.2017 - 11:13  //  zobrazené: 4053

V Šali jazdíme "smart"

Občania nášho mesta jazdia od dnes „smart“. V garáži mestskej autobusovej dopravy pribudol nováčik, moderný, nízkopodlažný elektrobus značky Škoda Perun s karosériou Solaris. Tí, ktorí boli pred desiatou hodinou doobeda pred mestským úradom, mohli exkluzívne nahliadnuť do priestorov nového elektrobusu a byť súčasťou slávnostného odovzdania. „Sen sa stal skutočnosťou. Som veľmi hrdý, že práve obyvatelia nášho mesta Šaľa budú môcť cestovať elektrobusom. Veríme, že práve tichšia prevádzka a nulové emisie moderného elektrobusu prispejú k zlepšeniu životného prostredia a komfortu občanov,“ povedal Jozef Belický na úvod.

Karol Petőcz – generálny riaditeľ ARRIVA Nové Zámky, a.s. , Ľubomír Melichar – konateľ spoločnosti SOLARIS SLOVAKIA s.r.o. a primátor mesta Šaľa Jozef Belický potom spoločne prestrihli pásku a nový elektrobus pokrstili šumivým vínom. Ten už bol prichystaný na svoju prvú skúšobnú jazdu mestom, ktorej sa mohli zúčastniť všetci prítomní. Zastavili sme sa aj na zastávke „pri Olympii“, ktorá je od včerajšieho dňa oblečená v krásnych nových farbách, presne ako náš elektrobus.

V rámci konceptu SMART cities patrí SMART doprave dôležité miesto. Ide nielen o ekologickejšiu dopravu, ale predovšetkým o to, aby bola verejná doprava pre ľudí dostupnejšia, pohodlnejšia a dokázala ich bezpečne a včas dopraviť čo najbližšie k cieľu ich cesty. Tak dokáže verejná doprava konkurovať individuálnej doprave autami, čím by v strednodobom horizonte mohla prispieť k výraznému skvalitneniu životného prostredia v našich mestách,“ povedal počas cesty elektrobusom v Šali Karol Petőcz zo spoločnosti ARRIVA Nové Zámky.

Na palube nového nízkopodlažného elektrobusu sa nachádza 31 sedadiel, z toho tri sklopné vo vyhradenej časti určenej pre prevoz detského kočíka alebo invalidného vozíka. „To zvyšuje pohodlie predovšetkým starším a imobilným cestujúcim a matkám s deťmi,“ povedal Karol Petőcz, generálny riaditeľ spoločnosti ARRIVA Nové Zámky. Samozrejmou súčasťou 12 metrového elektrobusu je výkonná klimatizácia, bezplatné Wi-Fi pripojenie, USB zásuvky pre možnosť dobíjania si svojich elektronických zariadení a taktiež kamerový systém pre bezpečnosť cestujúcich a ochranu majetku. Nabíjanie zabezpečí rýchlonabíjacia stanica v priestoroch areálu spoločnosti ARRIVA v blízkosti autobusovej stanice, v prípade potreby bude možné aj nabíjanie počas dňa. Avšak elektrobus na jedno nabitie prejde minimálne až 120 kilometrov. Občania určite ocenia aj to, že síce dostali nový elektrobus s najmodernejším vybavením, cena cestovných lístkov zostáva nezmenená, nemení sa ani príplatok mesta.

Súčasťou Šale sa tak stal nový ekologický elektrobus, ktorý je dôležitým prvkom našej „smart“ koncepcie. Symbolom tejto novinky sa stal zelený plyšový jazvečík, ktorý dnes primátor dostal do daru. Jazvečík - plemeno, ktoré je typické svojimi veľmi krátkymi nohami a nízko položeným bruškom presne ako je nízkopodlažný náš elektrobus, pes – lebo je najvernejším priateľom človeka tak ako je mestská hromadná doprava pomocou pre našich občanov a zelený – lebo jazdíme smart, chránime životné prostredie.

 

ARRIVA na Slovensku a vo svete

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008. Je najväčším súkromným autobusovým dopravcom v Slovenskej republike. Aktuálne pôsobí v Nitrianskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, diaľkovú, zahraničnú a komerčnú autobusovú dopravu. V roku 2016 vstúpila ARRIVA aj na trh vlakovej dopravy na Slovensku. Tvorí ju päť dopravných spoločností, servisné spoločnosti a cestovná kancelária. Spoločnosť má na Slovensku takmer 2 400 zamestnancov, prevádzkuje 1 350 autobusov a vlakovú súpravu. ARRIVA je európskym poskytovateľom transportných služieb a je členom skupiny Deutsche Bahn. Na európskom trhu pôsobí v 14 krajinách, kde prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu.

(alx, Arriva NZ)

Foto: JURAJ KOVÁCS

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Zastávka v mestskej časti Veča pri Tescu