Domov   >  Kultúra
publikované: 24.01.2017 - 14:18  //  aktualizácia: 25.01.2017 - 09:33  //  zobrazené: 3617

Šalianske obyčaje je názov nového programu FS Šaľan

Folklór má v Šali zázemie a tradíciu. Súbor Chemik mal kedysi výborné meno a odchoval nejdeného tanečníka. Potom však prišlo smutné obdobie, keď FS Chemik zanikol. Nasledovali roky "folklórnej" letargie.  Vybavenie súboru a kroje dostali v útrobách kulturáku naozaj „zabrať“. Zostalo z nich iba torzo. Nech už boli okolnosti "folklórnej skazy" akékoľvek, sme radi, že sa ľudový tanec a spev pred dvomi rokmi vrátili do nášho stánku kultúry znova. A nie "iba tak"...

Na  otázky odpovedajú Roman Hatala, vedúci súboru a Zuzana Nagyová,tanečníčka FS Šaľan.

Roman Hatala   Zuzana Nagyová

Folklórny  súbor Šaľan sa čoraz viac teší popularite. Dá sa povedať, že je to také rodinné striebro v dome kultúry. Z čoho sa skladá váš program? Vraj chystáte niečo rýdzo šalianske. Čo to bude?

V súčasnej dobe má náš folklórny súbor v repertoári viacero krátkych programov z rôznych oblastí Slovenska,  ako je Tekov, Horehronie a Zemplín. Najnovšie pásmo, s ktorým momentálne vystupuje, sa volá Raslavický dvor, pričom program je zostavený z tancov, spevov, hudby a zvykov z obce Raslavice – Šariš. V minulom roku prebehol rozsiahly výskum a štúdia šalianskeho ľudového odevu, tancov, piesní, zvykov a obyčajov. Pripravuje samostatné folklórne pásmo zo Šale pod názvom  Šalianske obyčaje. Autorom projektu sú Mgr.Roman Hatala s PhDr. Katarínou Jamrichovou a vedúcim projektu je Ing. František Botka. Máme pripravenú dramaturgiu podujatia a v súčasnej dobe prebieha nácvik tancov zo Šale a okolia. Choreografiu a dramaturgiu samotného šalianskeho pásma zostavuje a nacvičuje Mgr. art. Ing. Slavomír Ondejka,  etnochoreograf a pedagóg ľudového tanca. Tréningy vedie Mgr. Martina Tušková, bývalá tanečníčka niekdajšieho šalianskeho Folklórneho súboru Chemik. Vďaka rozsiahlym zachovaným písaným materiálom od šalianskeho ľudového spisovateľa Jozefa Miškoviča Sellyeiho sa nám podarilo spracovať a oživiť zvyky a obyčaje v Šali a jeho okolí. Všetky písomnosti sme mali možnosť prebádať v Štátnom archíve v renesančnom kaštieli v Šali. Ďalším zdrojom informácií šalianskych obyčajov pre nás boli knihy o Šali a starší obyvatelia nášho mesta.

Počul som sa, že ste dali vyrobiť aj šaliansky kroj. Na základe čoho? Ako vyzerá?

Významnou mierou nám pri zostavovaní šalianskeho ľudového odevu pomohla štúdia  Šaľanský kroj od pána Ing. Antona Lifku, ktorú sa nám podarilo získať z Etnografického ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislava. Ďalšie významné poznatky o našom dobovom oblečení sme získali vo Vlastivednom múzeu Galanta, kde nám riaditeľka a entnologička pani PhDr. Izabela Danterová poskytla a opísala jednotlivé časti šalianskeho odevu pochádzajúceho zo začiatku 20.storočia. Finálny návrh a skicu zostavovala Tünde Halajová, ktorá sa už dlhú dobu venovala jednotlivým súčastiam šalianskeho odevu. Ušitím jednotlivých častí a skompletizovaním šalianskeho ľudového tradičného odevu sme poverili Editu Laššuovú, ktorá sa zhotovovaniu krojov venuje od roku 1986 a je majsterkou ľudovej umeleckej výroby v odvetví výroby krojov. Šaliansky ľudový odev chceme verejnosti predstaviť na spomínanom folklórnom podujatí  Šalianske obyčaje.

Zrejme to stojí dosť peňazí. Všetko ide z rozpočtu mesta? Naháňate aj sponzorov, dotácie?

Veľkú morálnu aj finančnú podporu máme od vedenia mesta Šaľa. Vďaka týmto prostriedkom sa nám podarilo opraviť a obnoviť kroje z Horehronia, Zemplína, Tekova, Myjavy a Ponitria. Vypracovali a podali sme celkovo päť projektov, z ktorých sa nám podarilo získať granty na kroje pre Detský folklórny súbor Šaľanček z Raiffeisen Bank Šaľa a Nadácie COOP Jednota. Momentálne čakáme na výsledky ďalšej výzvy Fondu na podporu umenia, kde máme svoj projekt Šalianske obyčaje. Najbližšom období ideme osloviť súkromný sektor a verejnosť na podporu šalianskeho ľudového odevu, tanca, piesní, zvykov a obyčajov.

Kedy sa môžeme tešiť na nový program? Kedy bude premiéra?

Premiéra nového programu by sa mala uskutočniť v polovici októbra  tohto roku. Veľmi sa na ňu tešíme a veríme, že to bude veľká slávnostná udalosť pre milovníkov folklóru a ľudového kultúrneho dedičstva.

Máte dosť členov v súbore dospelých? Ako je to s náborom a záujemcami o ľudové tance?

V súčasnosti tvorí súbor šestnásť  aktívnych členov, z toho je šesť mužov a desať žien.  Všetci sú zamestnaní alebo študenti a venujú sa tréningom vo svojom voľnom čase, dva až trikrát týždenne, po tri hodiny. Sú to nadšenci  folklórnych tradícií, tanca a spevu, ktorí  chcú šíriť a zachovávať  krásne dedičstvo našich predkov. Bez ich entuziazmu  a vášne k folklóru  by súbor nemohol existovať.  Členov nie je nikdy dosť, nakoľko čím viac ľudí tým viac možností  na tvorbu bohatšieho programu. Nábory sa realizujú osobnou návštevou v miestnych stredných školách, prostredníctvom inzercie v miestnej tlači ako aj na mestskej webovej stránke a na sociálnych sieťach. Verejnosť môže sledovať našu činnosť aj na našej facebookovej stránke Folklórny súbor Šaľan . V neposlednom rade, noví členovia prichádzajú  vďaka osobnej agitácií súčasných členov a zviditeľnením sa na verejných vystúpeniach v Šali a okolí. V blízkej budúcnosti plánujeme rozšíriť formy náboru aj inými propagačnými prostriedkami.  Aj touto cestou vyzývame záujemcov a záujemkyne, aby sa k nám pridali. Môžete nás kontaktovať mailom na hatala@sala.sk alebo telefonicky na 0903757197.

Detský folklórny súbor Šaľanček je mladším bratom FS Šaľan, ako sa im darí?

Našich mladších folkloristov je vyše tridsať  šikovných detí, kde aj tu je prevaha dievčat nad chlapcami. Tréningy vedie Mgr. Andrea Ruislová , členka SĽUKu a Mgr. Martina Tušková. Folklórne pásma sú zostavené formou detských hier, ktoré prezentujú známe ľudové pesničky, básničky a zvyky.  Vďaka trpezlivosti vedúcich, ktoré bravúrne zvládajú náročnú prácu s deťmi, vznikajú krásne a emotívne programy. Výrazne nám pomáhajú rodičia detí a spolupracujú pri organizácií tréningov a vystúpení. Z našich šikovných detičiek máme obrovskú radosť,  na pódiách sa naplno vžívajú do svojich úloh a vyčarujú úsmev na tvári všetkým  divákom.  DFS Šaľanček má za sebou niekoľko úspešných vystúpení nielen v Šali a okolí ale aj v Bratislave na medzinárodnom fóre. Záujem o ich vystúpenia sa neustále zvyšuje, čomu sa veľmi tešíme.  Oba naše súbory získali ocenenie Tvorivý čin roka 2015 i 2016 v kategórii Etnografia. 

To nás veľmi teší, je však v dobe smartfónov a tabletov záujem detí o folklór? Nie je to pre ne iba krátkodobá záležitosť? Budeme mať Šali ďalšie generácie folkloristov?

Prirodzenú  túžbu detí  hrať sa a ich chuť niečo predviesť, dokázať, neovplyvnia ani novodobé hračky.  Deti vždy láka niečo nové, odlišné a nepoznané, niečo čo vybočuje z bežných koľají. Práve to, že sa folklórne umenie svojím starodávnym nádychom a tradičným prejavom  úplne odlišuje od súčasných aktivít a lákadiel, zvyšuje ich zvedavosť. Preto je záujem detí našťastie dosť  veľký.  Silnou motiváciu je nadšenie naučiť sa niečo nové, získať nových kamarátov a nové zážitky. Obdiv okolia a pocit úspechu zároveň posilňuje ich sebavedomie a rozvíja ich osobnosť.  Rodičia nám potvrdzujú  pozitívny vplyv folklóru na ich ratolesti a preto môžeme folklór len vrelo odporučiť ako veľmi vhodnú a prospešnú mimoškolskú aktivitu. Podporia tým nielen rozvoj svojich detí, ktoré reprezentujú mesto, ale vyjadria tým úctu k našim predkom a prispejú k existencii súboru. Preto verím,  že túto krásnu tradíciu zachováme aj po ďalšie a ďalšie generácie.

pýtal sa Miroslav Demín

fotografie: Juraj Kovacs, Roman Hatala, archív FS Šaľan

  Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa. 

Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/