Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 20.11.2019 - 09:18  //  aktualizácia: 20.11.2019 - 15:37  //  zobrazené: 1804

Šalianski žiaci sa učia v modernizovaných učebniach

Tento školský rok sa žiaci šalianskych základných škôl môžu vzdelávať v modernizovaných učebniach. Na rekonštrukciu a na moderné vybavenie týchto učební získalo mesto Šaľa nenávratný finančný príspevok z IROP prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. V rámci 5 projektov na 5 základných školách v Šali sa realizovalo resp. realizuje modernizácia 9 učební. Celkom 5 učební  na 5 školách už bolo dokončených, 4 učebne sa ešte kompletizujú.

Na ZŠ J. Hollého v Šali sa zmodernizovala IKT učebňa a dve jazykové učebne, vďaka ktorým sa posilnia odborné znalosti v rámci informačno-komunikačných zručností a jazykových zručností žiakov. V IKT učebni majú žiaci k dispozícii aj 3D tlačiareň a tak si dokážu podľa už existujúcej predlohy vytlačiť úplne nový trojrozmerný objekt, ale vybavením učebne IKT sú aj notebooky pre učiteľov aj žiakov, školský server, softvérové e-learningové vybavenie. Jazykové učebne sú zamerané na anglický a nemecký jazyk. Súčasťou oboch týchto učební sú interaktívne projektory s projekčnou tabuľou, digitálne jazykové laboratórium so žiackymi stanicami, slúchadlami s dynamickým mikrofónom, ktoré žiakom pomáhajú pri zdokonaľovaní sa v cudzích jazykoch.

Jazyková učebňa angličtiny na ZŠ J. Hollého v Šali.

Na ZŠ J. C. Hronského v Šali sa už žiaci môžu vzdelávať v moderne vybavenej učebni fyziky a taktiež sa tu zriadila aj jazyková učebňa. Učebňa fyziky sa doplnila o nové vybavenie a didaktické pomôcky potrebné pre výučbu. Okrem nového nábytku a interaktívneho projektora s projekčnou tabuľou je učebňa vybavená modernými pomôckami od sád pre termodynamiku, mechaniku, elektrotechniku, optiku, cez laboratórne pomôcky, univerzálny programovateľný automat, kvapalinový baroskop, multifunkčný model mechanického auta,  sady kladiek, prístroj na indikáciu napätia, interfejs na zber dát a sady senzorov až po ochranné prostriedky a spotrebný materiál. Vykonali sa tu stavebné úpravy a stavebnými úpravami prešla aj jazyková učebňa vrátane príslušnej výpočtovej techniky.

Učebňa fyziky na ZŠ J. C. Hronského v Šali.

Do konca tohto roka by mali byť ukončené aj modernizácie učební na ďalších šalianskych základných školách, kde prebehli už stavebné práce, čaká sa na dodanie didaktických pomôcok.

Na ZŠ s MŠ J. Murgaša aj na ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM sa budú realizovať učebne fyziky s podobným vybavením ako bola učebňa fyziky na ZŠ J. C. Hronského, teda s novým nábytkom, IKT vybavením a didaktickými pomôckami.

V učebni biochémie na ZŠ Ľ. Štúra nebude chýbať prístroj na určenie pH s príslušenstvom,  ochranné prostriedky, sada laboratórneho skla a laboratórnych pomôcok, súbor chemikálií pre učebňu biochémie, interfejs na zber dát – biochémia, SW k interfejsu, sada senzorov pre biochémiu, preparačné nástroje, planktónové siete, anatomické 3D modely na biológiu napr. rozoberateľné ľudské torzo, model srdca, model kože, model oka, model mozgu, model lebky, model ucha, model panvy muža, model panvy ženy.  Botanické 3D modely na biológiu napr.: kvet zemiaka, kvet jablone, kvet čerešne, kvet hrachu, kvet repky olejnej, model rastlinnej bunky. Zoologické 3D modely na biológiu napr.: had, ryba, zajac, holub, žaba, netopier, včela, motýľ, jašterica, model živočíšnej bunky. Biologické 3D modely na biológiu - časť neživá príroda, napr.: kolobeh vody v prírode, slnečná sústava, model pangea, sada rôznych skamenelín rastlín a živočíchov,  sada rôznych minerálov a hornín. Ďalej pribudne resuscitačná figurína na CPR, sada pre simuláciu úrazov, vizualizér. Pre žiakov tu budú aj 3D modely na chémiu  napr. interaktívny model atómu, ale aj interfejs na zber dát – biochémia, sada senzorov pre biochémiu/chémiu, školský mikroskop atď.

V rámci polytechnickej učebne na ZŠ Ľ. Štúra sa žiaci môžu tešiť na súbor na robotické programovanie, dielenské meradlá, ručné náradie, akumulátorové náradie, náradia pre elektroniku, montážne náradie pre vodoinštaláciu, súprava základného murárskeho, stavebného a maliarskeho náradia, mikrospájkovačku, nožnice na strihanie plechu, teplovzdušnú pištoľ,  zverák, nákovu, univerzálne meracie prístroje, sady na meranie spotreby el. energie, sady na znázornenie skleníkového efektu, sady základných druhov mechanizmov, pohonov a prevodov, prístroj detekujúci hladinu hluku, sadu na obrábanie dreva,  na obrábanie kovu a plastov, vzorkovnice základných druhov technických materiálov, ochranné prostriedky a stolársku hoblicu a ďalšie.

Mesto Šaľa sa snaží neustále vytvárať podmienky pre kvalitné vzdelávanie našich žiakov aj s ohľadom na praktické vzdelávanie, aby už v základnej škole deti zaujali prostredníctvom týchto moderných pomôcok aj technické a prírodovedné smery.

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

(DH, EV)