Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 24.03.2017 - 15:31  //  aktualizácia: 24.03.2017 - 16:03  //  zobrazené: 4106

Šalianskeho Maťka sa zúčastnil aj prezident

24. ročník Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského vyvrcholil dnes 24. marca 2017 celonárodným kolom v budove Mestského úradu v Šali. Slova sa pri otvorení ujal jeho „krstný otec“, MUDr. Svetozár Hikkel. Úžasnú myšlienku usporadúvať súťaž v prednese slovenských povestí priniesol do našej krajiny práve on. A aj vďaka nemu sa súťaž dostala do povedomia aj našich južných susedov. V rámci celonárodného kola vystúpili so slovenskou povesťou aj traja po slovensky hovoriaci obyvatelia Maďarska, každý v jednej kategórii.

Všetci súťažiaci boli povzbudení aj slovami nášho primátora Jozefa Belického. S nedočkavosťou aj štipkou trémy čakali na svoju chvíľku slávy. Atmosféru spríjemňovali deti svojim oblečením, krásnymi krojmi, motýlikmi, či typickými širákmi sťaby sám živý Šaliansky Maťko tam stál.

Tohtoročné kolo malo aj pravidelného významného hosťa, bývalého slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sa usadil priamo medzi divákov počas slávnostného vyhodnotenia. Svojím príhovorom vyčaroval úsmev na tvárach detí aj dospelých a každému víťazovi s veľkým rešpektom zatlieskal. Ešte predtým sa zastavil na rozhovor s primátorom Šale, ako vidíte na fotografiách.

Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského posilňuje lásku k vlasti, domovine, tradíciám. Každé srdce v sále sa neraz rozochveje, keď nás dieťa do svojej rozprávky vtiahne...

(alx)

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/