Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.09.2015 - 10:01  //  aktualizácia: 23.09.2015 - 10:11  //  zobrazené: 798

Šaľa získala dotáciu na 9 nových kamier

Aktivity na úseku prevencie kriminality v Šali pokračujú.

Na zasadnutí Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, ktoré sa konalo dňa 15. 06. 2015 boli uznesením rady schválené projekty a výška poskytnutých dotácií na ich financovanie v oblasti prevencie kriminality pre rok 2015. Jedným zo schválených projektov bol aj projekt predložený Mestom Šaľa s názvom „Rozšírenie kamerového monitorovacieho systému v Šali“, ktorému bola schválená  dotácia vo výške 10.000 EUR.

Zámerom jeho realizácie je prevencia a zníženie kriminality v meste Šaľa a zvyšovanie bezpečnosti mesta využitím modernej techniky v boji s kriminalitou. Mesto Šaľa prevádzkuje monitorovací kamerový systém od roku 2005 a na základe týchto skúseností v spolupráci s jednotlivými zložkami PZ nielen využíva túto techniku pre zvýšenie efektívnosti svojich aktivít v oblasti prevencie kriminality a pri zachytávaní a objasňovaní priestupkovej trestnej činnosti, ale zároveň spoločne plánuje ďalšie možnosti využitia a vhodné lokality pre ich umiestnenie. Projekt ďalšej etapy skvalitnenia a rozšírenia  kamerového systému v meste Šaľa rieši umiestnenie 8 statických a 1 otočnej kamery vrátane IR reflektorov, licencií a montáže a súvisiacich výdavkov na verejné priestranstvá v meste Šaľa do 5 lokalít

  1. most – ul. SNP (náhrada starej nefunkčnej kamery) – 2 x statická kamera
  2. lokalita centrálnej mestskej zóny – za kaštieľom a amfiteátrom – 2 x statická kamera
  3. Veča - kruhová križovatka ulíc Nitrianska/Dlhoveská/Lúčna – 1 x statická, 1 x otočná kamera
  4. svetelná križovatka na ul. SNP /Štúrova – 2 x statická kamera
  5. centrum mesta – pešia zóna Hlavná ul.– 1 x statická kamera

V tejto etape sme sa zamerali na strategické pozície kamier do dynamických dopravných uzlov vo vzťahu k možným únikovým cestám páchateľov, ako aj na cestný mostný objekt a na ochranu revitalizovaného otvoreného verejného priestranstva za objektom kaštieľa, kde sa zvýšila intenzita pohybu obyvateľov. Vybrané lokality boli identifikované zástupcami jednotlivých zložiek Policajného zboru v meste Šaľa aj s ohľadom na možnosti spätného získavania dôležitých informácií, ktoré sú pomôckou pri hodnotení bezpečnostnej situácie, ako aj podporných materiálov pri objasňovaní protizákonných skutkov. Mestská polícia ako aj všeobecná verejnosť od zrealizovania projektu vo zvolených lokalitách očakáva zníženie protispoločenskej činnosti a zvýšenie počtu objasnených prípadov, ako aj zvýšenie subjektívneho i objektívneho pocitu bezpečnosti občanov a tým eliminovanie negatívneho imidžu mesta, zefektívnenie ochrany majetku občanov, mesta, štátu, zníženie rozsahu uličnej protispoločenskej činnosti (vandalizmus, krádeže, nepovolené parkovanie).

Realizácia aktivít projektu bude ukončená do konca roka 2015. Projekt bude realizovaný dodávateľským spôsobom na základe výsledku verejného obstarávania, ktoré sa momentálne pripravuje. Zmluva o poskytnutí dotácie bola podpísaná dňa 17.9.2015 a zverejnená 18.9.2015 v centrálnom registri zmlúv. Odborným garantom projektu je Mestská polícia Šaľa. Projekt je spolufinancovaný z rozpočtových prostriedkov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky - Okresného úradu Nitra na rok 2015 na základe uznesenia Rady vlády SR pre prevenciu kriminality.

Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality.