Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.05.2017 - 14:53  //  aktualizácia: 05.05.2017 - 15:21  //  zobrazené: 1913

Šaľa si pripomenula Deň víťazstva nad fašizmom

V Šali sme si dnes 05. mája pri pamätníku na Dolnej ulici pripomenuli už 72. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom (08. máj). „Stretli sme sa tu dnes pri pamätníku, kde sa minulosť snúbi s dnešnou prítomnosťou, aby sme vzdali hold tým, ktorí sa otvorene postavili proti fašizmu“ začala svoj príhovor Angela Čizmadiová zo Zboru pre občianske záležitosti. K hlbokému zamysleniu nás donútila aj báseň v podaní Adriány Keszeliovej.

Vojnou poznačené roky 1939 – 1945 sú jednou z najtragickejších kapitol novodobých dejín. Ako dodal primátor mesta Jozef Belický, Počas šiestich rokov  zomreli nielen milióny príslušníkov ozbrojených síl, ale aj milióny civilistov, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva.“ Zdôraznil, že je nesmierne dôležité si tieto okamihy pripomínať a nezabúdať na strašné udalosti, ktoré zasiahli naše rodiny.

Dôstojnosti tejto spomienky prispel aj krásny spev Lucii Bartíkovej a prítomnosť čestnej stráže z Klubu vojenskej histórie Nitra. Spomienka na tragické udalosti sa určite vryla do pamäte aj prítomným deťom zo Základnej školy J.C. Hronského, Základnej školy Ľudovíta Štúra a Základnej školy Petra Pázmanya. K pamätníku na Dolnej ulici sme položili vence ako znak úcty tým, ktorí bránili svoju krajinu pred nacistickými okupantmi.

„Druhá svetová vojna bude vždy mementom pre ľudstvo a  treba sa neustále zamýšľať nad tým, aké veľké útrapy pre ľudí priniesla a nezabúdať na jej krutosť, hrôzy a na milióny obetí“.

(alx)

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/