Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2017 - 09:32  //  aktualizácia: 12.10.2017 - 13:03  //  zobrazené: 1515

Šaľa sa snaží o pokojné spolunažívanie

V posledných mesiacoch rezonuje vo viacerých slovenských mestách otázka pribúdajúcich pracovníkov zo zahraničia. V tejto súvislosti sa v našom meste šíri množstvo neoverených, negatívne ladených informácií. Vedeniu mesta záleží na pokojnom spolunažívaní v Šali. Aj preto navštívil primátor Šale Jozef Belický mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Srbskej republiky v Slovenskej republike jeho excelenciu Šani Dermaku.

Na Slovensku sa vytvorili podmienky na to, aby sa drvivá väčšina investícií sústredila na západné Slovensko. Mesto na to ale nemalo žiaden vplyv. Hoci závody nie sú priamo v našom meste, mnohí zamestnanci zo zahraničia sú ubytovaní práve v Šali. „Napriek tomu, že nie sme z toho nadšení, že sem masívne prichádza zahraničná pracovná sila, nemáme možnosť, ani legislatívne nástroje to ovplyvniť. Čo s tým vie mesto urobiť? Mesto nepostavilo a neprevádzkuje žiadnu ubytovňu, ale ako má zabrániť tomu, ak niekto predá alebo prenájme svoju nehnuteľnosť Srbom?,“ pýta sa primátor mesta.

Mesto považuje každého, bez ohľadu na národnosť, za rovnocenného. Každý obyvateľ, cudzinec či návštevník mesta má svoje príslušné práva, ale aj povinnosti. Napriek tomu vedeniu mesta nie je ľahostajná verejná mienka, ktorá vníma prítomnosť zahraničnej pracovnej sily negatívne. S cieľom hľadať cestu k vzájomnej národnostnej tolerancie v Šali primátor mesta Jozef Belický navštívil mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Srbskej republiky v Slovenskej republike jeho excelenciu Šani Dermaku. Veľvyslanec mal poznatky o obavách Šaľanov z narastajúceho počtu cudzincov a informoval primátora mesta o protokole, ktorý je pripravený na podpis. „Zohľadňoval by aktuálnu situáciu a inštitucionálne prispel ku koordinácii oboch ministerstiev na riešení vzťahov Slovenska a Srbska, pokiaľ ide o zamestnávanie a vysielanie občanov Srbska na Slovensku. Podpísanie avizovaného protokolu, ktorý je už legislatívne pripravený sa očakáva pri najbližšom oficiálnom stretnutí predstaviteľov Slovenskej a Srbskej republiky,“ píše sa v článku na webovej stránke Slovensko srbskej obchodnej komory. Predmetom protokolu by malo byť aj nastavenie jasných podmienok, za akých sem legálna pracovná sila zo Srbska bude môcť prichádzať. „Chceme, aby boli dobre nastavené pravidlá spolunažívania nás všetkých, domácich aj „hosťujúcich robotníkov“. V minulosti sa nám to už predsa podarilo, keď do Šale prišli pracovať stovky Poliakov,“ doplnil Jozef Belický.

Primátor sa domnieva, že spájanie kriminality s prítomnosťou cudzincov je skôr virtuálna realita, živená na sociálnej sieti. Skutočnosť nie je tak nepriaznivá. Potvrdilo to viacero prípadov, naposledy z víkendu. Na sociálnej sieti sa šírila informácia, podľa ktorej za bitkami pri miestnom bare stoja Srbi. Informácie od polície však ukázali, že incident zapríčinili Šaľania. „Virtuálna realita je aj preto taká negatívna, lebo diskusia o dobrých veciach je v troch príspevkoch. Diskusia o zlých veciach je v tristo príspevkoch. Ak neustále píšem, počúvam či čítam o ohrozovaní, nakoniec sa naozaj cítim v ohrození. Ale takto to v skutočnosti nie je,“ vyjadril sa primátor.

Snahou vedenia mesta Šaľa je trvať na stanovení jasných pravidiel, aby sa zamedzilo vzniku prípadných problémov. Trvá na tom, že v meste môžu byť len osoby, ktoré sú tu legálne v zmysle platnej legislatívy a teda sú evidovaní a kontrolovateľní. „Kriminalita tu žiaľ vždy bola. Aj pred príchodom cudzincov a nezmizne ani ich odchodom. Musíme prijímať účinné opatrenia, ktoré odradia páchateľov, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Každý legálne prichádzajúci cudzinec si musí byť vedomí svojich práv ale aj povinností. Musí akceptovať kultúrne tradície nášho mesta a regiónu i štátu. Len tak možno predísť kolíziám,“ konštatuje Jozef Belický. Nie je však v kompetenciách samosprávy zamedziť prílivu zahraničných pracovníkov na Slovensko a teda ani do mesta Šaľa. Naďalej budeme informovať o dianí v meste, aby sme tak predišli neopodstatnenému znepokojeniu obyvateľov.

 

Prečítajte si aj predchádzajúci článok súvisiaci s touto témou:

http://sala.sk/clanok/znepokojenie-medzi-salanmi

 

(ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

 

  • primátor Šale Jozef Belický a veľvyslanec Srbskej republiky v Slovenskej republike jeho excelencia Šani Dermaku