Domov   >  Kultúra
publikované: 19.04.2024 - 20:59  //  aktualizácia: 19.04.2024 - 23:30  //  zobrazené: 637

Šaľa 1708 - tanečný príbeh legendy

Šaľa 1708 – tanečný príbeh legendy

Folklórny súbor Šaľan postavil most medzi históriou a súčasnosťou mesta Šaľa. Dňa 14.4.2024 v Dome kultúry uviedol svoj nový galaprogram “Šaľa 1708”, v ktorom predviedol tanečné spracovanie krátkeho príbehu zo začiatku 18.storočia legendárnej postavy Jánosa Vak Bottyána.

Veliteľ „zvolenských miest“ generál János Bottyán začiatkom januára 1708 napadol veliteľa cisárskych vojsk Stahremberga, podarilo sa mu ho premôcť a obsadiť Beckov, Galantu a Šaľu. Neskôr 16. februára Maxa Stahremberga zajal. Tu sa začína rozpletať príbeh okolo legendy Vak Bottyána, kuruckého generála Rákócziho protitureckých vojen za nezávislosť.

Hlavnú časť programu spracoval FS Šaľan, ktorý pracuje pod vedením Zuzany Nagyovej. Súbor tanečne pripravuje choreograf, pedagóg a tréner Slavomír Ondejka, ktorý predstavenie režíroval a zostavil choreografiu celého tanečného pásma. Súčasťou súboru je aj DFS Šaľanček, ktorý vedie a choreografiu pripravuje Viktória Šebíková. Na predstavení odborne spolupracovali Agáta Krausová a Miroslav Eliáš. V predstavení ďalej účinkujú folklórne súbory FS Ruthenia, FS Zobor a tanečníci zo Súkromného konzervatória v Nitre.

Dobovú hudbu k programu pripravil Róbert Žilík a s hudobnou skupinou Musicantica Slovaca sprevádzali tanečníkov. V predstavení zazneli hudobné nástroje ako gajdy, fidula, ňiňera, ozembuch, riqq, davul, pastierske píšťalky, nyckelharpa či drumbľa.

Kostýmy a kroje pre tanečníkov zabezpečuje Katarína Valová a Lukáš Visokai, ktoré vyrobili Bibiana Popluhárová a Ildiko Ziliziová.

Veľké poďakovanie patrí MsKS Šaľa a vedeniu mesta Šaľa za finančnú a morálnu podporu projektu.

Predstavenie “Šaľa 1708” je oslavou folklóru, odvahy a hrdinstva, ktoré formovali históriu mesta Šaľa. Na pódiu sa striedali bojové výkriky a temperamentné živelné tance s kuruckými clivými piesňami. Oslava víťazstva nabitá emóciami vrátila divákov o 300 rokov do minulosti.

Pre veľký úspech budú folkloristi program opakovať 27.10.2024 o 17:00 hod. v Dome kultúry Šaľa. Predaj vstupeniek je v pokladni DK Šaľa alebo online na msks.sala.sk. Nezmeškajte príležitosť stať sa súčasťou tejto jedinečnej udalosti.

Fotografie Juraj Kovács a Jakub Chochula

hat