Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.08.2017 - 11:58  //  aktualizácia: 28.08.2017 - 14:40  //  zobrazené: 2067

Pripomenuli sme si Slovenské národné povstanie

Vojak v uniforme a so zbraňou v ruke pochoduje k pomníku, zaznieva hymna Slovenskej republiky... „Jedným z najušľachtilejších ľudských snažení je úsilie o spravodlivosť. Jedným zo základných práv človeka je právo byť slobodným. Jednou z najtragickejších súčastí histórie ľudstva sú udalosti, kedy človek musí brániť slobodu a spravodlivosť so zbraňou v ruke.“ Týmito slovami sa dnes začala pietna spomienka pri príležitosti 73. výročia Slovenského národného povstania.  Pri pamätníku Víťazstva na Dolnej ulici v Šali sme sa stretli, aby sme si pripomenuli hrdinstvo a obeť tých, ktorí sa odhodlali k otvorenému odporu voči nacizmu a okupantom.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Jeho politickým cieľom bolo odstránenie autoritatívnemu režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS) a začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky (ČSR). „Slovensko potrebovalo povstanie predovšetkým kvôli sebe. Nech by bolo o vojne už sto ráz rozhodnuté, nebolo rozhodnuté, ako z nej vyjde Slovensko, či ako pasívny objekt, o ktorom rozhodujú iní, alebo či dá na vedomie svetu, aká je jeho vôľa, ako si predstavuje svoju budúcnosť a že chce spolurozhodovať o svojom osude“ (Vilém Prečan, historik).

 Ako pripomenul primátor mesta Jozef Belický vo svojom príhovore pred pamätníkom, so zbraňou v ruke bojovalo až približne 55 000 mužov a žien, v bojoch proti okupantom padlo asi 2000 vojakov. „Preto je pre nás, občanov Slovenskej republiky, dnes povinnosťou a cťou pripomenúť si pamiatku tých, ktorí sa i napriek nepriaznivým podmienkam dokázali vzoprieť zlu, totalite, bojovať za svoje ideály, podstúpiť utrpenie aj zomierať. Bola to veľká chvíľa našej histórie. Odkázala nám: vážte si slobodu, stojte na strane pravdy a spravodlivosti a konajte odvážne.“

A za speváckeho doprovodu našich seniorov z Denného centra č.2 sme na znak úcty a vďaky spoločne položili vence a poklonili sa tým, ktorí boli ochotní za lepšiu budúcnosť Slovenska darovať to najcennejšie – svoje životy.

(alx)

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/