Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.05.2019 - 13:41  //  aktualizácia: 03.05.2019 - 13:43  //  zobrazené: 1048

Primátor Šale na Valnom zhromaždení Smart Cities klubu

Primátor Šale Jozef Belický sa  25. apríla zúčastnil Valného zhromaždenia občianskeho združenia Smart Cities klubu, ktoré sa konalo v obci Bystrá. Každoročne sa tieto výročné akcie konajú vždy v inom z členských miest klubu. V neformálnej diskusii primátor navrhol, aby sa budúcoročné Valné zhromaždenie konalo v našom meste.

Jednotlivé členské mestá klubu vrátane Šale prezentovali pokrok, ktorý dosiahli v oblasti Smart Cities. Formálnou časťou Valného zhromaždenia bola správa o aktivitách v minulom roku, ktorej súčasťou boli i rôzne konferencie a workshopy organizované klubom, obchodné cesty, uzatvorenie dohôd so spolupracujúcimi organizáciami najmä z oblasti Škandinávie, ale napríklad aj so Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska, Ministerstvom životného prostredia SR alebo Trnavským samosprávnym krajom.  Členovia Valného zhromaždenia tiež schválili aj informáciu o hospodárení občianskeho združenia za rok 2018 a rozpočet na rok 2019.

Valného zhromaždenia Smart Cities klubu sa zúčastnilo aj niekoľko čestných hostí: Miriam Letašiová, generálna riaditeľka Sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR, František Kašický, veľvyslanec s osobitným poslaním pre granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, primátor Žiliny Peter Fiabáne, Juraj Bugala, podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie a Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Smart Cities klub je neformálnou platformou slúžiacou na výmenu skúseností a spoluprácu medzi vedením miest a expertmi pri príprave stratégií a programov na ceste k Smart Cities. Jeho poslaním je meniť slovenské mestá v oblasti využívania Smart technológií, ale najmä v oblasti zvyšovania kvality života ich obyvateľov. Pri projektoch sa inšpiruje najmä škandinávskymi skúsenosťami. Členstvom v klube mestá získavajú aktívnu spoluprácu a podporu na ceste k Smart City, prístup k možnostiam financovania Smart Cities projektov, možnosť zúčastňovať sa na klubových aktivitách  či vstupovať do medzinárodných projektov.

 

 

(dh, zdroj: www.smartcitiesklub.sk)