Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.05.2018 - 15:00  //  aktualizácia: 11.05.2018 - 15:18  //  zobrazené: 2140

PRIMÁTOR O (NE)RÝCHLEJ ZDRAVOTNEJ POMOCI

Na sanitku čakali vyše hodinu! V poslednom čase sa v našom meste udialo niekoľko podobných prípadov. O problémoch s dlhým čakaním na rýchlu zdravotnú pomoc informoval primátor mesta Jozef Belický na májovom zasadnutí zastupiteľstva.

Na stôl primátora sa dostali štyri konkrétne prípady. Jeden z nich sa týkal mestského policajta, ktorý potreboval urgentne pomoc. Sanitka k nemu dorazila po hodine a pol od prvého telefonátu. Medzitým boli dve urgencie, že kde sa sanitka nachádza. V ďalšom prípade išlo o dieťa, ktorému sa zhoršil zdravotný stav v škole. Učiteľka zavolal RZP, následne rodičov. Tí prišli do školy, zdravotná pomoc však neprichádzala. Rodičia sa po dlhšom čakaní rozhodli naložiť dieťa do auta a odviezť do galantskej nemocnice. O prevoze dieťaťa informovali RZP. Rodičia neskôr podali sťažnosť na postup operačného strediska. Odpoveď ich nepotešila. Operačné stredisko vraj nepochybilo, lebo telefonický rozhovor bol vedený profesionálne a empaticky. „Odpovedali na všetko okrem toho, prečo tá sanitka neprišla včas,“ opisuje primátor.

„Pýtam sa, je tento systém vyhovujúci? Z pohľadu našich občanov určite nie. Budeme sa sťažovať na to, ako je organizovaná celá RZP, s konkrétnymi prípadmi sa obrátime na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Počkáme na ich vyhodnotenie a aj s ich stanoviskom sa obrátime na ministerstvo zdravotníctva, aby prijali primerané opatrenia. Aby ľudia, ktorí si riadne platia za zdravotnú starostlivosť a majú na ňu nárok, aby sa im dostávala včas,“ hovorí primátor Jozef Belický.

O problém sa zaujímajú aj médiá – vo štvrtok nakrútila k téme rozhovor RTV Krea, v piatok zisťovala viac redaktorka RTVS Iveta Varényiová. Médiá tiež oslovia zodpovedné orgány a budú sa pýtať za obyvateľov nášho mesta: prečo im nebola zabezpečená rýchla zdravotná pomoc včas.

 

(ek)