Domov   >  Kultúra
publikované: 30.06.2020 - 11:03  //  aktualizácia: 04.07.2020 - 11:52  //  zobrazené: 2789

Výstava bude v našom meste do konca júla

Od 30. júna je pred Mestským úradom v Šali nainštalovaná putovná výstava "Po 2. svetovej vojne". Na štyroch panelových vežiach sa môžu obyvatelia a návštevníci mesta zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili nacistickú i komunistickú diktatúru na vlastnej koži. Výstava bude v meste umiestnená počas celého júla.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. Do Šale výstava prichádza z iniciatívy členov komisie kultúry, organizačne ju zabezpečuje mestské kultúrne stredisko.

Sme nesmierne radi, že sa nám podarilo doviezť výstavu aj do Šale. Je dôležité hovoriť o obludných režimoch, ktoré ubližovali občanom vlastnej krajiny a upierali im základné ľudské práva. Výstava Príbehy 20. storočia je mementom pre nás všetkých. Pre pamätníkov, najmä však pre mladú generáciu. Poukazujme na krivdy z minulosti a apelujme na to, aby sa neopakovali v budúcnosti“, hovorí Miroslav Demín, člen Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali.

Obyvatelia si môžu prečítať príbehy ľudí, ktorí prežili obdobie vojny a o svojich príbehoch sa rozhodli rozprávať mladším generáciám. Autorom fotografií je Tomáš Halász, grafiku "Bojovník proti fašizmu" vytvoril Matúš Maťátko.

-redakcia- , foto: D. Hanesová

Viac sa o výstave dočítate TU