Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 04.03.2019 - 12:52  //  aktualizácia: 04.03.2019 - 13:06  //  zobrazené: 3417

Prezident SR navštívil Šaľu

Do histórie mesta sa 4. marec 2019 zapíše ako významný – do Šale zavítal prezident SR Andrej Kiska. Rokoval s vedením mesta, následne navštívil šalianske gymnázium.

Už pred desiatou hodinou predpoludním sa zhromaždil početný dav ľudí pred mestským úradom a netrpezlivo čakali na svoju chvíľu aj deti zo šalianskeho folklórneho súboru Šaľanček. Hlavu štátu privítali milým programom. Nechýbal tradičný chlieb so soľou, ktorý nám upiekla miestna pekáreň Toriška na túto príležitosť. Prezident krátko pozdravil Šaľanov, s mnohými si podal ruky. Srdečnosť Šaľanov ho veríme, príjemne prekvapila. Z rúk primátora si prezident prevzal aj malý darček  - keramické dielo priamo z pece šalianskej keramikárky Petry Sudorovej.

Pracovné stretnutie s primátorom mesta Šaľa Jozefom Belickým a ďalšími predstaviteľmi mesta pokračovalo v rokovacej miestnosti. Primátor oboznámil prezidenta s najväčšími problémami mesta. Za najpálčivejší považuje problém zdravotníctva. Prezident Andrej Kiska sa vyjadril aj v súvislosti s protestujúcimi lekármi, ktorí odmietajú slúžiť na pohotovosti. „Veľmi rád by som vyzval všetkých lekárov, ktorí tu pôsobia v tomto meste, aby mysleli na ľudí, aby tá pohotovosť tu fungovala, aby tu takýto problém nevznikal,“ povedal. Na margo neskorých príchodov sanitiek vyjadril radosť z toho, že tento problém by mohla vyriešiť nová služba, ktorej zriadenie v uplynulých dňoch schválila Vláda SR – dopravná zdravotná služba.

Veľmi pozitívne vníma mieru nezamestnanosti v regióne a priamo v meste Šaľa. „Nezamestnanosť pod 2 percentá je v celom okrese, čo je úžasná správa. Som veľmi rád, že je tu aj silný zamestnávateľ, ktorých navštívim popoludní. Prispievajú na šport, aj kultúru – spolupráca s mestom je na veľmi dobrej úrovni. Hoci sa teraz rieši problematika plavárne, napriek tomu tá spolupráca tu je a verím, že bude pokračovať. Ja som stále presvedčený o tom, že každý podnikateľský subjekt, ktorý je úspešný, má morálnu povinnosť pomáhať okoliu, kde pôsobí a kde žijú jeho zamestnanci,“ povedal Andrej Kiska. Kvituje aj projekt výstavby nájomných bytov, vďaka ktorým si v meste môžu nájsť bývanie najmä mladí ľudia.

Prezident sa v rámci vyjadrenia pre médiá dotkol aj celoslovenskej témy – keďže v utorok končí termín, dokedy možno podať návrhy na kandidátov ústavných sudcov, vyzval organizácie a všetkých, ktorí môžu kandidovať, aby znova išli kandidovať. Má totiž vážnu obavu, že nebude dostatok kandidátov.

„Teším sa na deň strávený v Šali,“ povedal na záver a pešo sa presunul, v sprievode primátora Šale, na gymnázium, kde ho už vítal riaditeľ. O 14-tej hodine ho čaká stretnutie so starostami obcí nášho okresu, kde budú hovoriť o celom regióne. Návštevu Šale ukončí popoludní stretnutím s predstaviteľmi najväčšieho zamestnávateľa Duslo.

 

(ek, foto: Juraj Kovács)