Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.10.2017 - 12:47  //  aktualizácia: 19.10.2017 - 18:32  //  zobrazené: 2770

Polícia po zásahu vyhostila 62 cudzincov

Policajti z hraničnej a cudzineckej polície zasahovali 17.októbra 2017 v jednej z obchodných spoločností v Šali. Zamerali sa na nelegálnu migráciu a neoprávnený pobyt príslušníkov tretích krajín na území Slovenska. „Výsledkom akcie bolo 62 predvedených osôb, ktoré porušili zákon o pobyte cudzincov. Na útvare pre zaistenie cudzincov v Medveďove tak skončilo 27 Ukrajincov, 23 Srbov, osem Macedóncov a štyria štátny príslušníci Bosny a Hercegoviny“,  uvádza v tlačovej správe Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Ilustračné foto, zdroj: Prezídium PZ SR

Cudzinci sa proti zákonom SR previnili neoprávneným pobytom na našom území, kde sa zdržiavali viac ako 90 dní v jednom polroku.  Podľa stanoviska inšpektorátu práce porušili všeobecne záväzné právne predpisy, keďže nešlo o vyslanie zamestnancov, prípadne vykonávali inú činnosť, než na akú im bol udelený pobyt alebo vízum (D víza vydané Poľskou republikou).

Všetci predvedení sú už administratívne vyhostení a majú zakázaný vstup do Schengenského priestoru. Jeden Srb na tri roky, pretože sa zdržiaval v Schengenskom priestore už od konca septembra 2014, zvyšní na jeden rok.“, uvádza Michal Slivka.

Ilustračné foto, zdroj: Prezídium PZ SR

Dvaja Srbi nemali cestovný doklad, preto zostali na útvare pre zaistenie cudzincov v Medveďove a vyhostení budú potom, čo im budú vydané náhradné doklady. Ostatní boli po vykonaní administratívnych úkonov prepustení a do siedmich dní musia opustiť Slovensko.

Mesto chce byť nápomocné pri odhaľovaní nelegálnej práce

Na Slovensku sa vytvorili podmienky na to, aby sa drvivá väčšina najmä zahraničných investícií sústredila na západné Slovensko. Mesto na to ale nemalo žiaden vplyv. Hoci závody nie sú priamo v našom meste, mnohí zamestnanci zo zahraničia sú ubytovaní práve v Šali.„Jednou z tém o ktorej som hovoril na stretnutí s pánom veľvyslancom Srbskej republiky na Slovensku, bolo aj nelegálne zamestnávanie cudzincov. Zhodli sme sa na tom, že je rozhodne potrebné s týmto skoncovať. Mám dobrý pocit z toho, že polícia si robí svoju prácu“ – hovorí Jozef Belický, primátor Šale. Téma cudzincov nie je len témou Šale, ale celého juhozápadného Slovenska. Trh práce reguluje štát a má aj kontrolovať, aby podnikatelia dodržiavali zákony. "Ak pri tom bude môcť byť mesto nápomocné, tak určite bude", dodáva Jozef Belický.

Pred mesiacom policajti z hraničnej a cudzineckej polície vykonali akcie zamerané na nelegálny pobyt aj v Bernolákove. V podobných kontrolách nelegálnej práce a nelegálneho pobytu cudzincov budú pokračovať.

spracoval Miroslav Demín

 

Súvisiace články:

http://sala.sk/clanok/znepokojenie-medzi-salanmi

http://sala.sk/clanok/sala-sa-snazi-o-pokojne-spolunazivanie

  • ilustračné foto, zdroj : Polícia SR
  • ilustračné foto, zdroj : Polícia SR
  • ilustračné foto, zdroj : Polícia SR
  • ilustračné foto, zdroj : Polícia SR