Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.06.2016 - 11:15  //  aktualizácia: 05.06.2016 - 20:00  //  zobrazené: 4259

Parkovanie v meste je zložitý problém

Rozhovor s poručíkom Miroslavom Martinčekom, zástupcom náčelníka Mestskej polície v Šali.

 

Zaujímalo nás, ako hodnotia policajti ekologické autá po šiestich mesiacoch prevádzky. Opýtali sme sa však aj na parkovacie miesta, kamerový systém a „psíčkarov“.

Veľmi pálčivou témou je statická doprava, najmä parkovanie. Najvypuklejší problém je bezpochyby na večianskom sídlisku. Vyvíja mestská polícia aktivity, aby sa tento stav zmenil k lepšiemu? Sankcionujete tých, ktorí parkujú takpovediac „na hulváta“?

Parkovanie je problém v celom meste. A najväčší problém je naozaj na sídlisku vo Veči. Parkovacie miesta kapacitne už dávno nie sú postačujúce a situácia je kritická. Navyše, vodiči parkujú aj tam kde by nemali. V každom prípade, snažíme sa vyvíjať aktivity. Hľadáme lokality, kde by sa ešte mohli vytvoriť miesta na parkovanie. Náčelník úzko spolupracuje s vedením mesta a do riešenia problému sa dobrovoľne zapájajú aj aktivisti z radov občanov.  Dokonca, vypracovaný bol už aj návrh na ďalšie možné parkovacie lokality. Zlou správou je, že miest , kde by sa ešte mohli vytvoriť, nie je veľa. Sídlisko sa žiaľ nafúknuť nedá. Čo sa týka sankcionovania, k tomu pristupujeme pri vodičoch, ktorí parkujú naozaj tak, že si tú pokutu vyslovene „pýtajú“. Väčšinou oznámenia o nesprávnom parkovaní dostávame od samotných občanov. Parkovanie ako to také, nielen vo Veči, je zložitý problém. Musíme nájsť optimálne riešenie.

Facebook je fenomén súčasnej doby, ľudia tam píšu naozaj všetko. Často upozorňujú aj na porušovanie poriadku v meste. Na číslo 159 však zrejme zavolá málokto...

Občania nemajú skúsenosti s volaním na mestskú políciu, možno sa ostýchajú zavolať, a radšej sa posťažujú na facebooku. Takéto podnety sú ale mnohokrát písané s časovým oneskorením a to nám bráni flexibilne reagovať na podnet. A to je dôvod, prečo sme na stálej službe nepristúpili k tomu, aby sme monitorovali aj facebook. Je efektívnejšie, ak nám ľudia, ak sú svedkami porušovania poriadku, zavolajú priamo a hneď na číslo 159. Na podnety na facebooku, ktoré sa týkajú práce mestskej polície sa ale snažíme odpovedať.

Ako prvá mestská polícia na Slovensku máte ekologické autá. Ako to s odstupom šiestich mesiacov hodnotíte? Myslím ich prevádzku, dobíjanie, efektivitu.. Skúste ich porovnať s predošlými autami...

Je to auto ako každé iné. O ekologickosti sa nemá zmysel baviť. Autá totiž nemajú žiadne splodiny. Navyše, ich prevádzka je veľmi tichá. V noci je to výhoda, že na miesto vieme prísť potichu.  Za ten polrok  auto nenechalo chalanov ani raz v štichu. Pokiaľ nie je zanedbaný systém nabíjania, nemal by vzniknúť žiaden problém. K dispozícii máme jednu rýchlonabíjačku (na parkovisku  pri Tescu – pozn.redakcie)  a jednu vlastnú. Skúsenosti sú naozaj iba pozitívne.

Centrum mesta a zopár iných lokalít máte pod dohľadom bezpečnostných kamier. Do akej miery vám pomáha systém odhaľovať porušovanie poriadku? Kde by ste kamery ešte potrebovali? Ako je to s monitorovaním Veče?

Kamerový systém je pre našu prácu veľmi dôležitý. Okrem prehreškov voči statickej doprave vieme odhaliť aj iné priestupky a porušenia zákonov. Nezameriavame sa iba na monitorovanie zlého parkovania, aby naša práca nebola zameraná iba na vyberanie pokút. Snažíme sa odhaľovať aj iné priestupky, na ktoré je vlastným zistením ťažké prísť.  V tom nám veľmi pomáhajú kamery. Naposledy sme odhalili  podvodníkov, ktorí obťažovali občanov a pýtali od nich peniaze či víkendovú brutálnu bitku. Centrum mesta máme pokryté celkom solídne, kamery máme aj vo Veči. Pri umiestňovaní nových kamier spolupracujeme aj so štátnou políciu, kde vychádzame najmä zo štatistík, kde sa deje najviac kriminality. A to je najmä v Šali. Neopomíname ale ani sídlisko vo Veči. Postupne ho chceme „zaplniť“ kamerami, aj keď niekoľko kusov už na sídlisku máme.

Neporiadni „psíčkari“ sú dlhodobým problémom. Mesto vychádza majiteľom psov v ústrety tým, že umiestňuje na vybrané miesta nádoby s vrecúškami na výkaly. Je ešte dosť takých, čo to ignorujú?

Toto bude problémom asi dosť dlho, aj keď už vidieť určitý pozitívny posun v myslení ľudí.  Po psíčkoch si už exkrementy väčšinou zbierajú.  Progres cítiť aj čo sa týka „venčenia na voľno“ . Tieto prípady riešime väčšinou dohovorom.

Ako riešite odchyt túlavých psov? Máte ešte koterce?

Koterce máme, spolupracujeme s občianskym združením Zatúlané psíky. Ak sa takýto prípad vyskytne, hliadka odchytí psíka a potom si ho aktivisti odvezú do Hetmína kde majú sídlo.

Tém, na ktoré by sme s mestskou políciou mohli hovoriť je veľa. Sľubujeme, že sa k našim policajtom  ešte vrátime a budeme sa pýtať aj za vás.

Mgr. Miroslav DEMÍN

 

súviciace články nájdete v odkazoch

  • Ministerstvo ocenilo zelené autá
  • Dolapení "hluchonemí"