Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 16.10.2018 - 14:29  //  aktualizácia: 16.10.2018 - 15:28  //  zobrazené: 1661

Okolie oválu skrášľujú aj ľudia bez domova

18 ľudí bez domova pomáhalo upraviť okolie nového bežeckého oválu na ZŠ J. Murgaša. „Je to dobré pre mesto, ale aj pre nás, pre tých ľudí. Je to kolektívna práca a potom všetci z toho máme taký dobrý pocit,“ hovorí pani Erika zo zariadenia, ktorá sa s hrabľami v rukách zastavila len na rozhovor a keď sa išla napiť.

Vedúci Krízového centra v Šali Peter Gomboš zapája do podobných prác ľudí bez domova pravidelne. Vysoká účasť na tejto akcii ho milo prekvapila. V zariadení sa denne vystrieda približne 40 klientov, na utorkovú brigádu prišlo až 18 ľudí. „Sú to ľudia bez domova. Ale sú to ľudia. Nechajme ich napospas osudu? Pomáhajme im, ale buďme aj prísni. A očakávame aj my nejakú alikvotnú spätnú väzbu. Dnes vidím, že je tu tá spätná väzba je. Pozrite, koľko ich prišlo. Mám čo robiť, aby som ich usmernil,“ dodáva s úsmevom Peter Gomboš. Okrem upratovania brigádnici vykopávali aj jamu, odkiaľ bude viesť voda. Vedenie školy totiž chce zabezpečiť zavlažovanie ihriska. Potom brigádnici vysejú aj trávu. Odmena ich samozrejme neminie. „Bude vo forme jedla, nealkoholických nápojov a priznám sa, že aj cigarety dostanú. Je to stále lepšie, ako keby dostali peniaze a kúpia si za to známe „čučo“,“ vysvetľuje Gomboš.

Šalianske zariadenie funguje dva roky. Jeho služby sú medzi klienti žiadané. Vedúci hovorí, že výročie oslávia spolu s Vianocami, podotýka však, že bez alkoholu. „My máme stále obsadené, aj v lete. Viete, prečo? Tí ľudia zrejme cítia bezpečie v tomto zariadení. Ale ak budú mínusové teploty, určite dáme prístelky, matrace, nenecháme tých ľudí vonku,“ uzavrel vedúci zariadenia.

 

(ek)