Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.04.2016 - 15:34  //  aktualizácia: 27.04.2016 - 15:45  //  zobrazené: 1546

Občiansky rozpočet: Šaľania môžu prerozdeliť 5 000 eur

Participatívny rozpočet – to je časť rozpočtu mesta, ktorú „spravujú“ občania Šale. Aj v tomto roku vyčlenilo mestské zastupiteľstvo na tento účel 5 000 eur. Jednotlivci alebo skupiny obyvateľov môžu podávať svoje návrhy, ako skrášliť či zlepšiť život v meste.

Šaľa patrí medzi samosprávy, ktoré sa rozhodli podporiť občiansky rozpočet. Cieľom participatívneho rozpočtu je, aby sa obyvatelia priamo zúčastnili na použití časti financií z mestskej pokladnice. Sú to práve obyvatelia, ktorí navrhnú a spracujú projekt, pričom mestský úrad im bude nápomocný ako odborný poradca v tom, že vyhodnotí lokalitu v zmysle majetkových vzťahov, vhodnosť výberu lokality, reálnosť rozpočtu.  Investícia by mala byť zameraná na rozvoj a skrášlenie mesta. V minulom roku sa prostredníctvom participatívneho rozpočtu podarilo vybudovať detské ihrisko na ulici Mostovej a obohatiť  existujúce ihrisko na ulici Novomeského o lezeckú stenu.

Projekt môžu predkladať jednotlivci alebo skupiny obyvateľov do 31. mája 2016. Po predložení projektov od uchádzačov budú návrhy skontrolované komisiou, ktorú vymenuje primátor mesta. Členovia komisie zhodnotia aj možnosti realizácie z hľadiska zákonnosti (súlad s územným plánom, existencia inžinierskych sietí, potreba projektovej dokumentácie atď.). Realizácia projektov je naplánovaná v druhom polroku 2016.

Predkladania návrhov projektov je potrebné spracovať podľa prílohy, ktorú nájdete nižšie a vyplnený formulár treba odoslať na adresu Mestského úradu v Šali - Námestie Sv. Trojice 7, 927 15, Šaľa.

 

(ek)

  • v roku 2015 sa z participatívneho rozpočtu obohatilo aj detské ihrisko na ul. Novomeského o lezeckú stenu

Prílohy

priloha_navrh projektu

(doc - 39 kB)