Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.12.2016 - 16:00  //  aktualizácia: 21.12.2016 - 21:01  //  zobrazené: 4114

Obchvat: Rokovanie s ministrom financií

Ako sme Vás po stretnutí s ministrom dopravy na pôde Mestského úradu v Šali informovali, do popredia vzišla nutnosť získania 8 miliónov eur na výkup pozemkov. Primátor vo veci formou oficiálneho zdvorilostného listu požiadal o osobné stretnutie aj ministra financií Slovenskej republiky Petra Kažimíra.

Dnes 21. decembra sa na pôde Ministerstva financií Slovenskej republiky uskutočnilo rokovanie s ministrom Petrom Kažimírom. Stretnutia sa zúčastnil primátor Jozef Belický a  prednostka okresného úradu Petronela Vižďáková s Františkom Mrázikom okresným predsedom Smeru SD, ktorým patrí vďaka za sprostredkovanie samotného osobného rokovania.

Hlavným predmetom stretnutia s ministrom Kažimírom bolo prerokovanie možností financovania výkupu pozemkov potrebných pre realizáciu obchvatu mesta Šaľa. Peter Kažimír síce informoval už o schválenom rozpočte ministerstva dopravy, ale aj keď ihneď nevedel potvrdiť, či bol obchvat mesta jednou z pridelených priorít, aj v priebehu roka 2017 je možné k takémuto kroku pristúpiť.

Najdôležitejším argumentom, ktorý zavážil, bola práve intenzita počtu prejdených vozidiel cez Šaľu za deň, ktorá je omnoho závažnejšia, než v iných častiach Slovenska, kde sa s realizáciou obchvatu začína. Primátor Jozef Belický spolu s ostatnými zúčastnenými ministra podrobne informovali o súčasnom stave tranzitnej dopravy v našom meste a okolitých dotknutých obciach. Potreba 8 miliónov eur na výkup pozemkov pod obchvatom mu bola dôkladne podložená aj chronológiou všetkých doterajších krokov v príprave obchvatu Šale. Zároveň bolo ministrovi odovzdané spoločné Memorandum mesta, VÚC, obcí okresu Šaľa a Dusla a.s., ktoré je žiadosťou o urýchlené riešenie dopravnej situácie v meste Šaľa.

Ako sa vyjadril Peter Kažimír, rokovanie sa uskutočnilo v tom správnom čase. V januári má naplánované stretnutie s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, pred ktorým sa k téme obchvatu Šale stretne aj so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy. Na oboch rokovaniach prednesie naliehavosť výstavby obchvatu a bude tak informovať o možnosti zaviazania  potrebných finančných prostriedkov. Dodal, že oceňuje záujem o osobné prerokovanie problematiky, o ktoré sme k takejto závažnej téme v poslednom čase žiadali ako jediní. Síce cez Šaľu prechádza len zriedka a situáciu nevníma tak intenzívne, uvedomuje si však nevyhnutnú potrebu realizácie obchvatu, ktorá bude mať výrazný dosah predovšetkým na komfort občanov Šale i regiónu.

Výsledkom veľmi príjemného a ústretového stretnutia s ministrom financií Petrom Kažimírom je významný posun v realizácii obchvatu mesta Šaľa, čoho dôkazom je aj potvrdená návšteva skupiny pracovníkov ministerstva financií v Šali v januári 2017, výhradne z dôvodu získania dostatočných informácií a argumentov pre podporu obchvatu. 

(alx)

 

Príbuzné články nájdete tu:

http://sala.sk/clanok/mesto-rokovalo-s-ministrom-dopravy

http://sala.sk/clanok/predseda-nsk-s-obchvatom-v-plnej-miere-suhlasim

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/