Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 01.11.2017 - 01:30  //  aktualizácia: 07.11.2017 - 18:26  //  zobrazené: 2133

Niekoľko informácií k voľbám do VÚC

4.novembra 2017 sa budú konať ďalšie župné voľby, tento raz nás čaká niekoľko noviniek. Voliči by si mali dať pozor aj na to, že pri porušení pravidiel môžu obísť s pokutou.

Volič sa po vstupe do hlasovacej miestnosti preukáže platným občianskym preukazom, ktorý komisia skontroluje. Následne mu vydá hlasovacie lístky aj s obálkou, pričom volič prevzatie podpíše. Oznámenie o voľbách a rozdelenie okrskov podľa ulíc ste dostali do poštových schánok (nájdete ho aj pod článkom, kde je aktívny odkaz).

V šalianskom okrese volíme jedného „župana“ a štyroch poslancov

Za plentou volič zakrúžkuje jedného kandidáta na predsedu samosprávneho kraja. Na druhom hárku, kde je uvedený zoznam kandidátov na poslanca VÚC, zakrúžkuje maximálne toľko kandidátov, aký má daný volebný obvod. V šalianskom okrese krúžkujeme maximálne štyroch kandidátov, pretože okres Šaľa má v „krajskom parlamente“ iba štyroch zástupcov. Volič môže voliť len v obci svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Na diaľku, s voličským preukazom sa teda voliť nedá. Ak sa pri krúžkovaní pomýlite, komisia vám na požiadanie vydá nové hlasovacie hárky. Akt voľby zavŕšite vhodením obálky do urny. Na doplnenie uvádzame, že volebné miestnosti budú otvorené v sobotu 4.novembra 2017 od 7:00 do 22:00h. Iba pre ilustráciu, zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja určilo počet poslancov na 54. Z toho za volebné obvody: Komárno 8 poslancov, Levice 9 poslancov, Nitra 13 poslancov, Nové Zámky 8 poslancov, Šaľa 4 poslanci, Štúrovo 3 poslanci, Zlaté Moravce 3 poslanci. V prípade voľby predsedu samosprávneho kraja (župana) platí v týchto voľbách novinka, ktorou je takzvaná jednokolová voľba. To znamená, že vyhrá kandidát, ktorý dostane v prvom (jedinom) kole volieb najvyšší počet platných hlasov.

Pozor na pokutu

Hlasovací lístok nesmiete z miestnosti vyniesť. Hrozí za to pokuta 33 EUR. Volič musí dodržiavať aj poriadok a nesmie ovplyvňovať iných voličov. Aj za to môže byť uložená pokuta.

Volíme na 5 rokov, prvý a posledný raz

Tieto „župné voľby“ priniesli jednu zásadnú novinku. Zvolení kandidáti sa môžu tešiť na 5 ročné volebné obdobie. A to po prvý a jediný krát. Na základe novely Ústavy SR (ústavný zákon č.44/2017 Z.z.) bude nasledujúce volebné obdobie trvať namiesto štyroch až päť rokov. Je to takzvané prechodné obdobie. V budúcom roku budú komunálne voľby, v ktorých si zvolíme svojich starostov, primátorov a poslancov na 4 roky. Župani a poslancov VÚC ich vo svojich funkciách rok „počkajú“. V roku 2022 sa teda budú komunálne a „župné voľby“ konať v jeden deň.

Miroslav Demín

Zoznam kandidátov nájdete tu: http://sala.sk/clanok/zoznam-zaregistrovanych-kandidatov

Rozdelenie okreskov podľa ulíc nájdete tu: http://sala.sk/clanok/utvorenie-volebnych-okrskov-a-urcenie-volebnych-miestnosti

Ministerstvo vnútra SR zriadilo pre voľby do VÚC aj infornačnú linku, o tej sa viac dočítate tu: http://sala.sk/clanok/volby-do-vuc-informacna-linka

Ďalšie informácie k voľbám do VÚC: http://sala.sk/clanok/informacia-pre-volica