Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.03.2018 - 13:27  //  aktualizácia: 02.04.2018 - 10:54  //  zobrazené: 3589

Gauče, chladničky a sedačky patria do zberného dvora

Neustále sa pri kontajnerových stojiskách množí odpad, ktorý tam nepatrí. Odpad, ktorý mení naše sídliská na divoké skládky. Náš život sa tak stáva menej kvalitným. Sme naozaj ľahostajní voči prostrediu v ktorom žijeme? Skutočne nedokážeme urobiť viac, aby sme žili v krajšom meste?

V zmysle zákona o odpadoch sme povinní dodržiavať platné Všeobecne – záväzné nariadenie mesta č.7/2016. To znamená, že veľkoobjemný odpad (starý nábytok, chladničky, gauče...) je potrebné doviesť na zberné dvory. Nesmie sa vykladať ku kontajnerom. Za takýto odpad, ktorý vyložíte pri kontajneroch môžete byť "ľahší" o 1500 eur. Neobstojí výhovorka, že to nemáte ako do zberného dvora odviezť. Ak s tým máte naozaj problém, uskladnite ho v pivničných priestoroch a vyčkajte na tradičné jarné upratovanie, ke´d sú v meste rozložené veľkoobjemové kontajnery. V každom prípade, je zodpovednejšie voči ostatným obyvateľom a najmä životnému prostrediu, aby ste odpad vyviezli do zberného dvora. Mesto predsa nie je smetisko.

ZBERNÉ DVORY

Na zber zložiek komunálneho odpadu od fyzických osôb je určený ten na Ulici Fraňa Kráľa vo Veči (pri kotolni). Jeho prevádzkové hodinu sú pondelok až piatok, od 9,00h do 17,00h. V sobotu je otvorený od 8,00h do 14,00h. Doviezť môžete kovové obaly a iné kovy; drevený odpad (dosky, staré lavičky, staré dvere, starý nábytok a i.) sklo a sklené obaly; papier a papierové obaly; plasty a plastové obaly (PET fľaše,kvetináče, ramienka, koše na odpadky, rôzne misky, police, zásuvky do chladničiek, podnosy, hračky, hadice na polievanie- (nie pretkávané), prepravky na zeleninu, plastový záhradný nábytok, fólie a i.); textilné odpady (sedačky, staré koberce), elektroodpady z domácností (televízory, rádiá, chladničky, mrazničky, počítače, telefóny, žiarivky, vysávače, mixéry, sušiče a iné drobné elektrospotrebiče) a staré jedlé oleje a tuky z domácností v uzavretých nádobách (nie motorové a mazacie oleje a tuky).  Drobný stavebný odpad je po odvážení spoplatnený v zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia o miestnych poplatkoch.

Jedlé oleje a tuky môžete odovzdať do špeciálneho kontajnera na čerpacej stanici Slovnaft na Nitrianskej ulici vo Veči.

Zberný dvor nebezpečných odpadov pre fyzické osoby – obyvateľov mesta je odovzávanie bezplatné v sídle spoločnosti SPEKO s.r.o. na Diakovskej ceste. Prevádzkové hodiny sú pondelok až piatok, od 7,30h do 14,30h. Doviezť môžete elektroodpady z domácností (televízory, rádiá, chladničky, mrazničky, počítače, tlačiarne, tlačiarenské farby, telefóny, žiarivky, vysávače, mixéry, sušiče a iné drobné elektrospotrebiče. Ďalej môžete doviezť staré motorové a mazacie oleje a tuky, pesticídy, staré farby, obaly od farieb, batérie a iné odpady z domácností s nebezpečnými vlastnosťami.

Spracoval Miro Demín

VEĽKOOBJEMOVÉ KONTAJNERY: http://sala.sk/clanok/jarne-upratovanie-velkoobjemne-kontajnery

VZN č.7/2016 http://sala.sk/clanok/navrh-vzn-o-nakladani-s-komunalnymi-odpadmi-a-drobnymi-stavebnymi-odpadmi-na-uzemi-mesta-sala

Prílohy

Letáčik sídliská

(pdf - 305.3 kB)
Letáčik sídliská

(docx - 180.37 kB)