Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.12.2023 - 09:34  //  aktualizácia: 14.12.2023 - 09:53  //  zobrazené: 622

Napriek veľkej snahe sa artézsku studňu na Vlčanskej ulici nepodarilo obnoviť

61 rokov stará artézska studňa a Vlčanskej ulici je už nejaký čas nefunkčná. Všetko nasvedčovalo tomu, že je potrebné prečistiť vrt, čiže potrubie vedúce do hĺbky a k zdroju podzemnej vody. Do záchrany sa s odhodlaním pustila skúsená odborníčka a naša Šaľanka Monika Budaiová. Napriek veľkej snahe, aj vynaloženým financiám sa však ukázalo, že problém je nateraz neodstrániteľný a nachádza až v hĺbke neuveriteľných 280 metrov!

Pred necelými dvoma rokmi nastal problém s výdatnosťou artézskej studne na Hornej ulici. Vodu si z nej ľudia už nevedeli napustiť, vytekala už len po kvapkách. Aj v tom prípade sa problému ujala Monika Budaiová – v lete 2022 zabezpečila prečistenie vrtu špeciálnou technikou z Česka a misia priniesla očakávaný výsledok. Studňu sa podarilo zachrániť a oficiálna výdatnosť artézskej pitnej vody tu je dnes neuveriteľných 7 dcl za sekundu. Na podobný problém to vyzeralo so studňou aj na Vlčanskej ulici. V júli tohto roka Monika Budaiová zabezpečila prečistenie vrtu. „Voda do studne pritekala cez filtračné otvory v oceľovej zárubnici, ktoré sa nachádzajú v hĺbke 263 – 278 m. Tieto otvory boli pred čistením zanesené usadeninami, ktoré zabraňovali prítoku vody do studne. Usadeniny a hrdzu z dna a zo stien studne mechanicky odstraňovali kefami a airliftom,“ píše sa v odbornej správe. Po mechanickom odstránení usadenín a hrdze sa však filter opakovane zasypal, čo nenaznačovalo nič dobrého. „Z toho vyplýva, že táto časť studne je celkom prehrdzavená a prederavená a z okolia sa cez tieto diery sype do studne vonkajší materiál (piesok, štrk), ktorý ju upcháva a zabraňuje prítoku vody do studne,“ píše sa ďalej v odbornej správe.

Na studňu sa pozreli ešte raz koncom novembra odborníci, ktorí však smutnú správu potvrdili – prítok do studne sa neobnovil a studňa je zasypaná a nefunkčná. Výsledok Moniku Budaiovú úprimne mrzí. Dodáva, že sa bude snažiť, aby v tejto časti mesta v budúcnosti pribudla aspoň malá náhrada zdroju pitnej vody, v podobe modernej pitnej fontány.

 

(ek)