Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.11.2016 - 11:44  //  aktualizácia: 21.11.2016 - 18:31  //  zobrazené: 2233

Na „zimáku“ možno vyrastie unikátne ihrisko

Mesto Šaľa sa uchádza o grant, ako jeden z partnerov, v projekte „CULTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva“. Ak bude projekt úspešný, v Šali „vyrastie“ nové multifunkčné ihrisko. Bude to vlastne replika historickej pamiatky Majk, ktorá sa nachádza v družobnom meste Oroszlány. Naopak, u našich partnerov v Maďarsku postavia repliku šalianskeho renesančného kaštieľa.

Projekt má spájať a rozširovať tradičné kultúrne podujatia miest zapojených do projektu, aby čo najviac ľudí navštívilo spoločne pripravované cezhraničné prezentácie, zúčastňovalo sa obľúbených kultúrno-spoločenských programov a posilňovali tak vzájomnú cezhraničnú spoluprácu.Výsledkom projektu bude popri organizovaní kultúrno-spoločenských podujatí, spoločných seminárov najmä revitalizácia verejného priestranstva - zriadenie „multifunkčného detského ihriska“ na časti odkazujúci hravou formou na históriu mesta.

Mestské zastupiteľstvo v Šali,27.októbra 2016, návrh projektu schválilo. Predpokladaný rozpočet stavby ihriska je 286 000€ a ďalších výdavkov týkajúcich sa realizácie projektu (workshopy, riadenie projektu atď.) je 50 000 €, z toho spoluúčasť mesta by mala byť 5%. To znamená, že z mestskej pokladnice bude na tento projekt použitých 16 800€.

Vizualizácia jednej z častí multifunkčného ihriska. Ďalšie nájdete v prílohe.

Ihrisko by malo „vyrásť“  v priestoroch zimného štadióna. Samotná plocha zimného štadióna samozrejme dotknutá nebude a bude naďalej slúžiť svojmu účelu. Projekt multifunkčného ihriska zaberá priestorovú plochu 31,5 x 13,25 m.  Formované bude ako replika historickej pamiatky Majk v meste Oroszlány. A naopak v meste Oroszlány by sa mala postaviť replika šalianskeho renesančného kaštieľa. Detské ihrisko bude určené aj pre staršie deti. Mala by v ňom byť zabudovaná aj bezpečná lezecká stena s interaktívnymi prvkami. 

Vyhodnotenie projektu bude známe v apríli 2017 a predpokladaný termín realizácie je rok 2017.

Miro Demín

O PROJEKTE

Mesto Nové Zámky ako hlavný projektový partner (žiadateľ) má so združením Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZUS) PonsDanubii ako cezhraničným projektovým partnerom záujem uchádzať sa o získanie nenávratného finančného príspevku zo strany Úradu vlády Maďarska ako Riadiaceho orgánu Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako Národným orgánom v Slovenskej republike.

Členmi združenia sú Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Tata, Oroszlány, Kisbér, Komárom. Napriek tomu, že Mesto Šaľa nie je partnerom daného združenia, malo možnosť zapojiť sa do tohto projektu ako projektový partner. Výzva na predkladanie žiadosti o finančný príspevok bola vyhlásená v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko. Predmetom výzvy bola prioritná os: PO1 – Príroda a kultúra Špecifický cieľ 1.1. Zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti. Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti formou vytvorenia nových, integrovaných turistických oblastí s vlastnými produktmi a značkami vybudovanými na spoločnej histórii partnerských miest. Opatrenia budú realizované v súlade s ekologickými požiadavkami s cieľom dosiahnuť vyššiu pozornosť voči prírodným a kultúrnym hodnotám spoločného regiónu. Očakáva sa, že počet návštevníkov zo susedných regiónov bude významne rásť na oboch stranách hranice a v malých regiónoch sa naštartuje dlhodobá, strategická spolupráca za účelom ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva.

  Staňte sa členom oficiálnej skupiny Facebook/MESTO ŠAĽA.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

 

  • vizualizácia ihriska
  • vizualizácia ihriska
  • vizualizácia ihriska
  • vizualizácia repliky Majku
  • vizualizácia repliky Majku
  • Majk, foto:
  • vizualizácia ihriska
  • pôdorys Majku
  • vizualizácia repliky kaštieľa
  • vizualizácia repliky kaštieľa