Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.02.2016 - 15:20  //  aktualizácia: 17.02.2016 - 09:27  //  zobrazené: 3690

Na aké zľavy má nárok držiteľ preukazu ZŤP?

Cez sociálnu sieť sme dostali otázku, na aké zľavy má nárok fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím v meste Šaľa. Prinášame odpoveď.
 
 
Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím majú nárok na úľavy na niektorých druhoch daní. Ušetriť tak môžu na dani za psa, za nehnuteľnosť a užívanie verejného priestranstva. V prípade, ak osoba s ťažkým zdravotným postihnutím vlastní psa, mesto ho od povinnosti platiť daň za štvornohého miláčika oslobodí úplne. Ak má psíka v byte, ročne môže ušetriť 30 eur, v rodinnom dome 6 eur a v osade (Hetméň a Kilič) 3 eurá. Daň síce nezaplatí, majiteľ je aj tak povinný prihlásiť svojho psa do evidencie.
 
 
Mesto poskytuje pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím úľavu 50% aj z dane z nehnuteľnosti. Uplatniť si ju môžu na stavby na bývanie a byty vo vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Úľava na dani sa poskytuje pre spomínanú skupinu ľudí aj v prípade, ak ide o garáž a nebytové priestory v bytových domoch slúžiacich ako garáž.
 
 
Mesto prihliada na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím aj v prípade parkovania. Držiteľ preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu s osobným vozidlom a vlastní parkovací preukaz, má nárok na úľavu 50% zo sadzby dane. Výška dane je v tomto prípade 0, 0636 eura/deň/m2 parkovacieho miesta pre osobné motorové vozidlo, pričom spravidla jedno osobné auto zaberie 10 m2. V prípade nákladného auta alebo autobusu je denná sadzba dane vo výške 0, 0605 eura/deň/m2.
 
 
Podmienkou na poskytnutie oslobodenia od povinnosti platenia daní je predloženie preukazu ZŤP.