Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 15.12.2016 - 17:03  //  aktualizácia: 16.12.2016 - 12:11  //  zobrazené: 3613

MsP v Šali upozorňuje občanov

Opäť je tu atmosféra nadchádzajúcich vianočných sviatkov a s nimi spojených nákupov.

Mestská polícia v  Šali v tejto súvislosti  upozorňuje občanov, aby si v predvianočnom období dávali väčší pozor na svoje osobné veci, boli opatrnejší, všímali si viac svoje okolie, aby sa nestali obeťou vreckových  zlodejov. Toto obdobie sa vyznačuje zvýšenou aktivitou vreckárov a zlodejov. Praktiky zlodejov sú rôzne.

Konajú rýchlo a nepozorovane a svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia (kamerové systémy) a možnosti rýchleho úniku. Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, ako kto platí, koľko má peňazí v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave.

Využívajú situáciu, keď ľudia mávajú u seba väčší obnos finančných prostriedkov, pod vplyvom nákupnej horúčky sú menej pozorní, veľkú hustotou osôb v obchodoch, na ulici alebo na zastávkach. Vreckoví zlodeji sú skúsení, konajú veľmi rýchlo a nenápadne, väčšinou nepracujú sami a dobre medzi sebou spolupracujú. Nezabúdajme - stačí  chvíľková nepozornosť a môžeme prísť o svoje peniaze, mobilný telefón a iné cennosti. Nie je v silách polície byť všade, každý občan musí zodpovednejšie pristupovať k ochrane svojho majetku. Nezabúdajme, že najlepšia ochrana je prevencia.
 

Aby vám vianočné sviatky nepokazili zlodeji, MsP Šaľa odporúča dodržať tieto odporúčania:

  1. Na verejnosti neukazujte vyššiu sumu peňazí, radšej používajte platobné karty. Karty nemajte uložené na jednom mieste spolu s PIN kódom. 
  2. Pozor si treba dať i na tlačenie sa v rade alebo v situáciách, keď do človeka niekto "náhodne" vrazí. Tašky a ruksaky s peniazmi alebo dokladmi by nemali ľudia nosiť na chrbte.
  3. Peňaženku, mobil alebo doklady si tiež nenechávajte na ľahko dostupných miestach, napríklad v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky. Nemali by ostať ani v odevoch, ktoré si ľudia prevesia cez nákupný vozík.
  4. Tašky si neodkladajte k nohám, oči a najlepšie aj ruky majte na uzáveroch kabeliek alebo tašiek.
  5. Páchatelia väčšinou využijú vašu nepozornosť v obchode, v reštaurácii, na ulici a v prostriedkoch MHD.
  6. V obchode si peňaženku a mobilný telefón neodkladajte na pult alebo do nákupného košíka.
  7. Nechoďte v tesnej blízkosti tmavých vchodov   do domov, rohov a zaparkovaných áut, môže tam na vás niekto striehnuť.
  8. Odmietajte ponuky na ulici od podozrivých pouličných predajcov.
  9. Doma neotvárajte dvere cudzím ľuďom.
  10. Zvýšte tiež ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí. Môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.
  11. Auto nie je výkladná skriňa, nenechávajte si v aute cenné veci.

Ak aj napriek všetkým bezpečnostným opatreniam zistíte, že vás okradol zlodej neodkladne kontaktujte MsP na t.č. 159, 031/ 7705987, 7706777.

Na základe nadchádzajúcich vianočných sviatkov a uvedeného rizika Mestská polícia v Šali  zvýši počet hliadkujúcich policajtov  v blízkosti nákupných stredísk. Veríme, že uvedené opatrenia prispejú k pokojnému prežitiu predvianočných nákupov a  sviatkov.

Kolektív Mestskej polície v Šali  Vám praje  príjemné prežitie vianočných sviatkov, veľa šťastia, zdravia, osobných a pracovných úspechov v roku 2017.

 

Peter Krokavec