Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.03.2018 - 14:33  //  aktualizácia: 02.03.2018 - 21:04  //  zobrazené: 747

Ľuďom bez domova chýba teplé oblečenie

O služby Krízového centra v Šali je v posledných mrazivých dňoch oveľa väčší záujem. Priestory na Partizánskej ulici sú využité naplno cez deň i v noci. Podľa vedúceho centra sú natesno s ubytovaním, ale aj s teplým jedlom, zišlo by sa aj teplé oblečenie.

Súčasťou krízového centra je aj útulok, kde je stabilizovaných desať ľudí, a hoci má nocľaháreň kapacitu 17 ľudí nikoho nenechajú na ulici. „V posledných dňoch tu máme aj 21 ľudí. Pridávame na zem matrace. Spolu tu prenocúva viac než 30 ľudí,“ vysvetľuje vedúci krízového centra Peter Gomboš. Nocľaháreň je otvorená denne od 17-tej do 7-mej hodiny. Ľudia bez domova sa však nemusia potulovať po meste ani počas dňa. K dispozícii majú nízkoprahové denné centrum ako súčasť krízového centra. Od 9.30 do 16tej hodiny sa tu môžu zohriať, osprchovať, vyprať si šatstvo. Popoludní sa im dostane i teplej polievky s chlebom. Podľa Petra Gomboša patrí  veľká vďaka dvom najväčším dodávateľom polievky a to reštaurácii Lukas a Domino. „Chlieb a pečivo nám taktiež sponzorsky dodávajú pekárne Juraj Oremus Nové Zámky a Tesco. V posledných dňoch je viac klientov a treba aj viac proviantu. Polievky si zabezpečujeme aj od ďalších, no stáva sa, že v čase núdze aj naše pracovníčky navaria dobrú polievku. Dbáme na to, aby sa každému ušlo.“ Denne sa v krízovom centre podá viac než 50 porcií polievky - 20 popoludní a 30 večer, dodáva Peter Gomboš.

Ľudia bez domova ktorí využívajú služby šalianskych zariadení sú „poslabšie“ s teplým oblečením. Podľa Petra Gomboša chýba klientom najmä teplá spodná bielizeň, tielka a zimné vetrovky. Kto chce a vie, môže pomôcť. Zariadenie nájdete na Partizánskej ulici č.1. tel. č. +421 31 770 65 37 

 

 

(ek)