Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.08.2016 - 15:22  //  aktualizácia: 08.08.2016 - 16:05  //  zobrazené: 4606

Letné kúzlo Šale

Dominantou centra nášho mesta je jednoznačne renesančný kaštieľ s kostolom a súsoším Svätej Trojice a ich prekrásne prostredie u nás známe ako Centrálna mestská zóna.

Ale charakter mesta je daný práve jeho výnimočnou polohou. Od nepamäti je s mestom Šaľa spätá rieka. Čisté prírodné krásy sú tie, ktoré človek nevybuduje. Tie, ktoré si musíme nesmierne vážiť. Pokojne tečúca voda rieky Váh dotvára kúzelný kolorit nášho mesta a umocňuje jeho odveké spojenie s prírodou. „Terra Wag“ nazvali toto územie už v prvej písomnej zmienke (1002).

Prírodné prostredie v okolí rieky Váh je v každom ročnom období plné obyvateľov, predovštkým počas letných prázdninových dní. Ranný beh s východom slnka na „násype“, poobedňajšie opaľovanie na pieskovej pláži, ale aj romantické prechádzky so západom slnka. Výnimočný ráz mesta si užívajú aj mnohí športovo založení Šaľania.  Na zrekonštruovanej ceste na večianskej strane Váhu je v letnom období vidieť deti pobehujúce na kolobežkách, skateboardoch, či rodiny na bicykli. Malý piknik na pláži a večerné kúpanie pri západe slnka očarí nielen tých najmenších, ale aj ich rodičov.

Jedinečnosť nášho mesta si všimol aj televízny štáb. Dnes večer (8.8.2016) obľúbení herci v relácii Vo štvorici po Slovensku predstavia Šaľu divákom na celom Slovensku.

Je ale v prvom rade na nás, obyvateľoch, ako sa budeme stavať k prírodným dominantám nášho mesta.  Leto pri Váhu by si určite nemal odoprieť nikto z nás. Využívajme malebné prostredie mesta, ceňme si ho a starajme sa oň.

 „Ak vyschne prameň, vyschne rieka, nastane púšť v prírode i v duši človeka“

 

Alexandra Szabová