Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.03.2018 - 13:00  //  aktualizácia: 23.03.2018 - 15:07  //  zobrazené: 1587

„Kvapky a kvapkôčky“ oslávili Svetový deň vody

Deti si mohli načapovať čerstvú pitnú vodu, pozrieť si kanalizačné potrubie z blízka či sadnúť do zásahového vozidla vodárov. Predtým si ale pozreli náučnú prezentáciu a „rozprávku o vodičke“. Prevzali si aj ceny tí, ktorí vytvorili najkrajšiu kresbu alebo napísali báseň s vodnou tematikou.

Svetový deň vody vyhlasuje každoročne Organizácia spojených národov na 22. marec. Aby sa o našom tekutom poklade dozvedeli viac aj deti, Západoslovenská vodárenská spoločnosť, o.z. Galanta sa rozhodla priblížiť túto problematiky ich detským jazykom. Pripravili si pre nich súťaže, prezentáciu, rozprávku, drobné dary, výstavu i „koštovku“ vody. Cieľom takejto formy oslavy dňa bolo zdôrazniť deťom nenahraditeľnosť vody.

„Mnohokrát, kým my spíme a je porucha na sídlisku, ľudia z vodárenskej spoločnosti idú na poruchu, aby ste ráno tú vodičku mali. Nie je to samozrejmé všade vo svete, že si otvoríme kohútik a tečie nám voda. Preto si vážme, že ju máme,“ povedal člen Predstavenstva ZVS, o.z. Galanta a primátor mesta Sereď Martin Tomčányi.

Kinosála MsKS v Šali bola obsadená zvedavými deťmi do posledného miesta. Prišli takmer všetci žiaci šiestich šalianskych základných škôl. Niet sa čo čudovať, do výtvarnej súťaže poslali stovky diel. Chceli preto vedieť, kto si odnesie prvenstvo. Tašky plné prekvapení im odovzdával Riaditeľ ZVS, o.z. Galanta Róbert Izsóf a primátor Šale Jozef Belický. Primátor pripomenul aj to, akým spôsobom sa mesto zapája do projektov, ktoré sú zamerané na životné prostredie. „Projekt je zameraný na udržanie dažďovej vody v pôde tak, aby neodtekala do kanalizácie. Cieľom je, aby zostala v zemi a postupne sa odparovala, aby nám spríjemnila klímu. Realizovať sa bude vo vnútrobloku ulíc Slnečná a Cintorínska ešte v tomto roku,“ opísal projekt, na ktorý schválilo ministerstvo životného prostredia nenávratný finančný príspevok takmer pol milióna eur.

 

(ek)