Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.10.2017 - 11:33  //  aktualizácia: 23.10.2017 - 11:56  //  zobrazené: 1740

Kultúrne hodnoty alebo politická kampaň?

Kultúrne hodnoty alebo politická kampaň? Na čo má v prvom rade slúžiť Mestské kultúrne stredisko v Šali? Cez víkend sa do schránok obyvateľov mesta a zrejme i okresu Šaľa dostala zavádzajúca informácia. Primátor Šale Jozef Belický vraj nepovolil stretnutie kandidátov ĽSNS s obyvateľmi v priestoroch kultúrneho domu v Šali. V tom čase ale nacvičovali divadelníci.  

Okrem toho, že strana Kotleba - ĽSNS uviedla vo svojich propagačných materiáloch na VÚC voľby nepresný údaj, podľa ktorého primátor Šale kandiduje za stranu MOST-Híd, ich plátok obsahuje ďalšiu zavádzajúcu informáciu. Píše sa v ňom, že „primátor Šale a kandidát na poslanca VÚC za MOST-Híd nám nepovolil predvolebné stretnutie s občanmi v Šali“. Strana Kotleba - ĽSNS listom požiadala mesto o prenájom priestorov v kultúrnom dome za účelom predvolebného stretnutia. Mesto im listom oznámilo, že v žiadanom termíne majú nácvik divadelníci a preto ich žiadosti nevie vyhovieť. „Nakoľko mesto Šaľa spolupracuje a vytvára podmienky pre záujmové krúžky a divadelné súbory, Vám oznamujeme, že dňa 23.10.2017 je bábková sála obsadená pre skúšku divadelného súboru „ASI“. Z tohto dôvodu Vám nevieme poskytnúť priestory,“ píše sa v liste adresovanom strane ĽSNS.

Keďže ide o priestory určené v prvom rade na pestovanie a šírenie našich kultúrnych hodnôt, mesto nevyhovelo žiadosti politickej strany. Mesto jednoducho uprednostnilo, tak ako by urobilo v prípade hocakej inej strany, kultúru. Malo mesto zrušiť nácvik divadelníkov, aby uvoľnilo priestory na politickú kampaň? Mesto nerozhoduje, či sa politická strana stretne s obyvateľmi alebo nie. V Šali je predsa množstvo súkromných priestorov, ktoré si mohli prenajať na spomínaný účel. Prenájom mestských priestorov nežiadala žiadna iná politická strana v súvislosti s voľbami do VÚC. Strana ĽSNS však zrejme hľadala konflikt a obsadené priestory v kultúrnom dome jej prišli vhod na šírenie nepravdivej a tendenčnej informácie.

Mesto Šaľa rešpektuje výsledky demokratických parlamentných volieb, v ktorých strana ĽSNS získala dostatočný počet hlasov na to, aby sa do parlamentu dostala. O tom svedčí aj fakt, že mesto nedávno povolilo zorganizovanie podujatia na mestskom futbalovom ihrisku. Koncom augusta sa konal futbalový turnaj pod hlavičkou spomínanej politickej strany.

Kandidátov na krajských poslancov je 19, županom sa chce stať 8 kandidátov. Veríme, že k urnám sa 4. novembra vyberie čo najviac voličov, aby sme mohli mať zodpovedných a slušných zástupcov v krajskom parlamente.

 

(ek)

  • ilustračné foto, zdroj: unsk.sk
  • odpoveď mesta Šaľa na žiadosť strany ĽSNS