Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 09.01.2017 - 13:22  //  aktualizácia: 09.01.2017 - 16:26  //  zobrazené: 2359

Kŕmenie labutí a vtáčia chrípka

Na Slovensku boli oficiálne potvrdené už tri ohniská vtáčej chrípky. Prvé v jednom z drobnochovov v bratislavskej Dúbravke, druhé v košickej ZOO a tretie pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno (cca 55km od Šale). Výskyt vo Veľkých Kosihách je vlastne prvým výskytom vtáčej chrípky (aviárnej influenzy subtypu H5) voľne žijúcich vtákov na Slovensku. Pár dní po novom roku tam uhynulo 24 labutí.

Opýtali sme sa preto na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Nitre či je kŕmenie a styk s labuťami v Šali bezpečný.

Podľa slov Kataríny Tinákovej, riaditeľky RÚVZ v Nitre, zdravé labute nepredstavujú riziko nákazy. Rovnako je to aj s domácimi vtákmi.

V Šali zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny výskyt nákazy vtáčej chrípky. Dôvod na paniku teda nie je. Voľne žijúce labute však radšej rukami nechytajte a takisto sa vyhýbajte ich exkrementom.

„Opatrnosti nikdy nie je dosť. Na pozore by mali byť aj domáci chovatelia. V prípade spozorovania príznakov, ktoré by mohli  svedčiť o nákaze  vtáctva, najmä náhly úhyn, pokles v príjme potravy a vody, prípadne iné klinické príznaky ochorenia.“ - dodáva MUDr. Katarína Tináková, MPH, MHA.

Ak nájdete mŕtveho vtáka...

Pri náleze uhynutého či umierajúceho voľne žijúceho vtáka, je potrebné ihneď informovať  miestne príslušnú regionálnu a potravinovú správu.  http://www.svps.sk/zakladne_info/rvps12.asp

foto:-dem-

Riziko prenosu na človeka je nízke, hygiena je však dôležitá!

Prenos vtáčej chrípky na človeka je možný priamym kontaktom s chorými, resp. uhynutými zvieratami pri nedodržaní osobnej hygieny;  vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov chorých, resp. uhynutých zvierat; kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi (napr. povrch vajec); výlučkami chorých zvierat a odpadmi. Infikovať sa je možné aj priamym kontaktom  s osobou, ktorá je infikovaná vírusom vtáčej chrípky. Miestom vstupu  vírusu do organizmu človeka sú ústa, nos a očné spojovky. Riziko prenosu vírusu vtáčej chrípky na ľudí je nízke, existuje najmä u ľudí prichádzajúcich do styku s vtákmi (domácimi alebo divo žijúcimi).

foto:-dem-

Prejavy chrípky:

Infekcia vírusom chrípky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Nástup je  obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 st.C. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Inkubačná  doba  v prípade infekcie humánnym typom vírusu je 1-3 dni, pri infekcii vírusom vtáčej chrípky je v priemere 7 dní, maximálne 10 dní. Liečba  chrípky je symptomatická, v prípade potreby je možné použiť antivirotiká. Dopad ochorenia je ovplyvnený viacerými faktormi , ako sú vek, rôzne chronické ochorenia , fajčenie, očkovanie proti chrípke a predchádzajúca infekcia antigénne podobným kmeňom vírusu chrípky. Ochorenia vo väčšine prípadov končia vyzdravením.

Podľa podkladov z RÚVZ v Nitre spracoval Miroslav Demín

 

  • foto Miroslav Demín, 2017
  • foto Miroslav Demín, 2017
  • foto Miroslav Demín, 2017
  • foto Miroslav Demín, 2017