Domov   >  Kultúra
publikované: 19.07.2023 - 17:02  //  aktualizácia: 19.07.2023 - 17:07  //  zobrazené: 747

Krajské kolo súťaže Matky mojej reč sa konalo v Šali

Na dnešnej krajskej recitačnej súťaži Matky mojej reč sa predviedli aj členky šalianskej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska: pani Dičérová, pani Švihoríková, pani Tóthová, pani Takácsová recitovala v maďarčine a pani Janebová predniesla vlastnú tvorbu.

 

Matky mojej reč je recitačná súťaž seniorov, jej vyvrcholením je celoslovenské kolo v Bratislave počas augusta. Celoslovenskému kolu predchádza to krajské a práve to sa uskutočnilo v Šali, v dennom centre seniorov na Hornej ulici. Privítali sme 19 šikovných ľudí s umeleckým nadaním.

„Internet valcuje aj slovenský jazyk neskutočným tempom, to, že sa deti nenaučia poriadne gramatiku, veď to vybaví za nich internet, bol prvý náznak, že niečo nie je v poriadku. Práve takýmito podujatiami prispievate k tomu, aby sa zachovalo to pekné zo slovenského jazyka, čo sme zdedili od našich predkov,“ privítal súťažiacich a ich fanúšikov z celého kraja primátor mesta Šaľa. Šaliansky okres bol tiež zastúpený štyrmi súťažiacimi.

Súťaž Matky mojej reč sa organizuje osem rokov. „Sú to spomienky na Hviezdoslavov Kubín, Nedeľná chvíľka poézie – na školské akcie, ktoré sme mali. Máme tu 19 súťažiacich zo siedmich okresov Nitrianskeho kraja,“ priblížil Jozef Kurňava, okresný predseda Jednoty dôchodcov Slovenska. Seniori súťažili v kategórii poézia, próza a vlastná tvorba. V tomto regióne je doma aj maďarčina, preto vytvorili nesúťažnú kategóriu a umožnili recitovať seniorom aj v tomto jazyku. Porota zhodnotila, že v maďarčine najkrajšie zarecitovala pani Takácsová zo Šale.

„Mal som isté očakávania, ktoré skutočnosť prekonala,“ hovorí s uznaním známy herec Ľubomír Paulovič, ktorý bol členom poroty. Čoraz vyššiu úroveň potvrdzuje aj Anna Oťapková, krajská predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska. „Pridanou hodnotou podujatia je, že ľudia sa chcú prezentovať aj v tomto veku, čo prežili, čo je v nich a čo im zostalo a k čomu sa radi vracajú. Stretnú sa tu ľudia, ktorí ovládajú umelecké slovo,“ vysvetľuje Anna Oťapková. Najstarší účastník mal v minulosti 98 rokov. Postupujúcim gratulujeme a držíme palce na celoslovenskom kole.

(ek)