Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.10.2018 - 15:14  //  aktualizácia: 23.10.2018 - 11:08  //  zobrazené: 2427

Kedy prebehne prideľovanie nových nájomných bytov?

Prvých 34 bytov na Kráľovskej ulici už čaká na svojich nájomníkov. Po uzatvorení nájomnej zmluvy medzi mestom a žiadateľmi sa budú môcť ľudia sťahovať. Mnohí sa pýtate, kedy sa tak stane.

Kým bytovka so 116-timi bytmi na Kráľovskej ulici je vo výstavbe, dve menšie bytovky s celkovým počtom bytov 34 sú hotové. Poradovník so žiadateľmi o nájomné byty každoročne schvaľujú členovia komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky. Poradovník schválili počas leta, na zasadnutí v najbližších týždňoch schvália aj samotné prideľovanie bytov.

Výstavba nájomných bytov bol a je časovo náročný proces. Tak, ako väčšina projektov, aj tento si vyžadoval množstvo administratívnej i fyzickej práce. Od cieľa, teda od toho, aby sa z nového bývania mohli tešiť prví nájomcovia, nás delí už len niekoľko týždňov. Prebehnúť musia ešte niektoré administratívne úkony. Mesto získalo na kúpu nájomných bytov úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Po povolení čerpania úveru mesto podá návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Následne, po obdržaní rozhodnutia o povolení vkladu, čiže po tom, ako sa mesto stane vlastníkom týchto bytov, bude možné uzatváranie nájomných zmlúv so žiadateľmi v poradovníku. Pred uzatváraním nájomných zmlúv musí mať mesto byty vo vlastníctve. Kolaudácia 34 bytov už prebehla.

Veríme, že prvé nájomné zmluvy budú uzatvárané o niekoľko týždňov. Mesto spolu so správcom bytov, spoločnosťou MeT, robia všetko preto, aby si nájomcovia mohli užiť tieto Vianoce už v novom bývaní.

Nájomné byty sa stavajú v meste po 13-tich rokoch. Ide o celkovú investíciu vo výške približne 6, 5 milióna eur. Na ich výstavbu získalo mesto aj podporu štátu – zo Štátneho fondu rozvoja bývania odsúhlasili mestu historicky najvyšší úver na tento účel a Ministerstvo dopravy a výstavby SR podporilo výstavbu dotáciou. Projekt nájomných bytov bol jedným z hlavných cieľov primátora mesta Jozefa Belického.

 

 

(ek)